IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify разширява портфолиото си от услуги с ново придобиване

Компанията купува SoundBetter, за да включи повече услуги за музиканти и изпълнители

17:32 | 12.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Spotify направи поредна стъпка към изграждането на по-голямо портфолио от услуги за артисти, в опит да диверсифицира бизнеса си и да разшири своя бизнес модел.

За целта тя придоби SoundBetter – пазар за музикални продукции, насочен към изпълнители, продуценти и музиканти, така че те да се свързват по-лесно помежду си и да работят по проекти. Освен това платформата работи и за хора, които искат да разпространяват музикални произведения на такива, които искат да ги лицензират, пише TechCrunch.

SoundBetter има около 180 хил. регистрирани потребители и е платила над 19 млн. долара на музиканти и продуценти към днешна дата.

Финансовите параметри на сделката не са разкрити, но едва ли сумата е значително за достигналия 24 млрд. долара пазарна стойност стрийминг гигант, който в момента има 232 млн. потребители, включително 108 млн. абонати на Spotify Premium.

Базираната в Ню Йорк SoundBetter до момента е набрала сума, чиято стойност не е обявена, след като беше подкрепена от инвеститори, който включват 500 Startups, Foundry Group, Eric Ries и Verizon Ventures.

SoundBetter няма да спре работа след придобиването, потвърди говорител на компанията. Идеята е работата на стартъпа да бъде интегрирана в услугите на Spotify, като Spotify for Artists. Последната предлага на музиканти да се рекламират по-добре.

SoundBetter е основана през 2012 г. от Шачар Гилад (главен изпълнителен директор) и Итамар Юнгър (главен технически директор) и управлява две услуги.

По-интересното е, че Spotify се е опитвала да пусне платформа за директна дистрибуция в миналото, включително с инвестиция в DistroKid, услуга за музикална дистрибуция, която поддържа кросплатформено качване на произведения, но тези усилия никога не излязоха от бета фазата. През юли миналата година на това начинание беше сложен край.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още