IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са изнесли повече петрол от Саудитска Арабия през юни

Страната е доставяла близо 9 млн. барела дневно суров петрол и петролни продукти през шестия месец от годината, сочат данни на МАЕ

17:26 | 12.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ станаха за кратко най-големият износител на петрол в света, след като рекорден добив на шистов газ е стигнал до глобални клиенти и има перспективи количествата да се увеличават, съобщава Bloomberg.

Растящият добив на шистов петрол е помогнал на САЩ да доставят близо 9 млн. барела дневно суров петрол и петролни продукти през юни, изпреварвайки Саудитска Арабия, сочат данни на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Страната има възможност да увеличи още доставките си в чужбина, тъй като компаниите изграждат инфраструктура за транспортирането на растящото производство от полета в Тексас и Ню Мексико към крайбрежието.

Увеличаването на доставките от САЩ подкопава усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците й, чието свиване на добива навлезе в третата си година в рамките на усилията за намаляване на запасите.

Растящият американски добив наред със задълбочаващите се притеснения за глобалното търсене, засилени от продължителната търговска война между САЩ и Китай, доведоха до спад с близо 20% на цената на международния бенчмарк Брент спрямо най-високото му равнище от април.

Увеличаването на американския износ през юни е било подкрепено от ръст на доставките на суров петрол с над 3 млн. барела дневно, сочат данните на МАЕ. По същото време Саудитска Арабия е свила износа в рамките на споразумението на ОПЕК+, а доставките от Русия са били ограничени заради кризата около петролопровода „Дружба“.

Саудитците са си върнали позицията на водещ износител през юли и август, след като урагани нарушиха добива в САЩ, а търговският спор затрудни достигането до пазарите на доставките на шистов петрол, отбелязва МАЕ.

Конкуренцията за първото място може да остане ожесточена през идните месеци. Докато Саудитска Арабия продължава да ограничава добива, износът на суров петрол от САЩ може да нарасне с още 33% спрямо нивата от юни до 4 млн. барела дневно, тъй като през четвъртото тримесечие на тази година се очаква завършването на нова инфраструктура за износ, пише МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Хората си копат кервана върви а за нас пак средния защото чакаме я Русия я САЩ да ни подхвърлят нещо..... а всъщност имаме безплатно солар, вода и още жокери в ръкава стига да ударим някоя друга сонда все пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още