IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градус ще предложи 6-месечен дивидент от 2,2 стотинки

Засега единственият български борсов представител, който изплаща шестмесечни дивиденти, е производителят на радиатори „Корадо“

11:21 | 13.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Единственият български борсово листнат производител на пилешко месо „Градус“ АД вероятно ще зарадва инвеститорите си с пореден дивидент. Компанията публикува късно в четвъртък покана към акционерите за извънредно Общо събрание, на което се очаква да бъде гласуван 6-месечен брутен дивидент в размер на 2,2 стотинки.

В края на април тази година базираната в Стара Загора компания свика събрание за гласуване на брутен дивидент от 0,1 лв. на акция за 2018 г., но със сегашния си ход е напът да стане втората борсова компания в страната ни, която да разпределя дивидент за инвеститорите два пъти в годината. Засега единственият компонент, който прави това, е производителят на радиатори „Корадо“.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Последният изплатен дивидент от производителя на пилешко беше в размер на 9,5 стотинки на акция, което представлява дивидентна доходност от около 5,5%.

Инвеститорите обаче явно реагират хладно, след като днес акциите поевтиняват с 0,29% до 1,705 лева за акция.

„Градус“ възнамерява да разпредели като дивидент общо малко над 5,3 млн. лева, като началото на изплащането ще е в края на ноември, със срок от три месеца. Компанията привиква акционерите си на събранието на 25 октомври в Парк–Хотел Стара Загора.

На събранието ще бъдат гласувани и рутинните точки за подобен род събитие, като приемане на отчети, доклади и други.

Още през декември 2018 г. „Градус“ АД обяви, че ще предложи брутен дивидент от 0,1 лв. на акция. През май 2018 г. компанията се ангажира да разпределя поне 54% от печалбата си като дивидент.

Акциите на „Градус“ АД се търгуват на цени между 1,5 лв. за акция и 1,85 лв. за акция след началото на борсовата им търговия през август 2018 г. От март 2019 г. компанията е част от индекса SOFIX. Последната борсова цена е 1,70 лв. за ценна книга или с 10 ст. под цената на публичното предлагане. За последния месец акциите не отчитат промяна в цената си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още