IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Вълков: По-ниските лихви в ЕЦБ ще повлияят на имотния пазар

Въведе се „данък” за банките, трябва да очакваме увеличение на тавана на активите за изкупуване на държавен дълг, прогнозира инвестиционният банкер

12:44 | 13.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) оправда очакванията на анализаторите за допълнително понижение на основния лихвен процент с десет базисни пункта до -0,5%, но какъв ефект се очаква да окаже това върху икономиката в еврозоната. Според директора в „Частно банкиране” на Първа инвестиционна банка Петко Вълков това е упражняване на натиск върху банките, които държат на сигурно място парите си, вместо да отпускат кредити.В ефира на Bloomberg TV Bulgaria той коментира, че това е своеобразно „налагане на данък“ върху банковите спестявания в ЕЦБ.

„На практика с поддържането на отрицателни лихви за парите при ЕЦБ, които големите банки държат там, тя казва: „давайте кредити, отпускайте кредити, разширявайте кредита“, защото разширяващият се кредит ще бъде в основата на икономическото развитие. В момента тя се опитва да накаже още повече търговските банки в Европа, като понижава лихвите. Това означава въвеждането на някаква форма на данък за банките, които предпочитат да си държат парите на сигурно място в ЕЦБ, отколкото да ги инвестират по-рисково и раздавайки кредити“, посочи инвестиционният банкер.

Петко Вълков смята, че решението би трябвало да се отрази положително на имотния пазар в Европа, но предупреди, че всяка отделна държава има своите проблеми. “Във Великобритания, например, паундът поевтинява и се наблюдава отлив на чужди инвестиции в страната. Това са странични фактори, които също оказват влияние върху имотния пазар”, каза той.

Банкерът прогнозира, че в бъдеще можем да очакваме увеличение на тавана на активите, които могат да се придобиват. “ЕЦБ си е сложила таван от 33% от определен дълг, който може да изкупи. Това на практика означава ограничаването на изкупуване на германския дълг, тъй като там почти е достигнат лимитът. Има опция да бъде разширен обхвата на корпоративните облигации и защо не и след няколко години да видим изкупуване на акции“, предположи Вълков.

Защо инфлацията е ключовият термин, който трябва да бъде следен, може да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Лихвите ги свалят, защото идва край на икономическия цикъл, придружен с някакъв вид криза или рецесия. Господина от банката споменава за ръст в кредитиран и имоти.Само допреди 8,9 години хората все още помнят, какво им донесе всичко това на главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още