IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците искат ЕС да действа като суперсила

Новите лидери на съюза подценяват желанието на гражданите му за стратегическа независимост

18:15 | 21.09.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Урсула фон дер Лайен, избраният председател на Европейската комисия, обеща да управлява една „геополитическа комисия“ през следващите пет години. Неотдавнашно проучване на Европейския съвет за външни отношения, международният мозъчен тръст, показва, че това искат и европейците, но визията на Фон дер Лайен за глобалната роля на Европейския съюз не е непременно съобразена с тяхната, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Описанието на Фон дер Лайен за нейната мисия се основава на идеята на нейния предшественик Жан-Клод Юнкер за „политическа комисия“, която представлява демократичната воля на европейските граждани, а не политическите предпочитания на неизбран пряко технократски елит в Брюксел. Избраният председател не може да даде същото обещание: тя получи назначението си в резултат на задкулисни сделки между националните лидери, а не след някакъв демократичен процес. Вместо това тя предлага да ръководи политическия и регулаторен орган на Европейския съюз като единен фронт, който Европа представя пред света.

„Този ​​екип“, заяви тя при представянето на назначените за членове на Комисията, „ще оформи Европейския път: ще предприемем смели действия срещу изменението на климата, ще изградим партньорството си със САЩ, ще определим отношенията си с по-самоутвърждаващия се Китай и ще бъдем надежден съсед, например за Африка."

Целта да се определи ролята на ЕС в света е в съответствие с това, което европейците искат от блока. Тази година съветът за външни отношения възложи на YouGov, организацията за проучване на общественото мнение, да анкетира повече от 60 000 души в целия ЕС, като откри „широка обществена подкрепа за идеята ЕС да стане последователен глобален актьор“, според старши сътрудника на съвета Сузи Денисън. Но проучването разкри и „нарастващо различие между обществеността и външнополитическата общност по няколко ключови въпроса - от търговията и трансатлантическите отношения до разширяването на ЕС.“

Както се вижда от забележката на Фон дер Лайен, тя поддържа традиционното мнение, че САЩ са съюзник на Европа и че нарастващото отстояване на Китай е тревога, ако не и заплаха. Но проучването на Съвета по външни отношения показва, че доминиращата гледна точка сред избирателите в Европа е, че и САЩ, и Китай са геополитически конкуренти на ЕС. Ако ЕС се разпадне утре, показва проучването, най-голямата загуба за хората в повечето държави членки би била способността му да действа като континентална сила в противоборството със САЩ, Китай и Русия.

Може би най-изненадващото разкритие, като се има предвид, че всички освен пет държави от ЕС също са членове на НАТО, е, че Европа не би подкрепила задължително САЩ в подобно съревнование. Явното предпочитание е към неутралитет, дори в страни като Полша, където САЩ са популярни.

Европейците обаче очевидно са по-проамерикански настроени, отколкото прокитайски или проруски. Мнозинства съществуват почти навсякъде за продължаване на икономическите санкции срещу Русия. Във всяка държава от ЕС, в която бе проведено проучването, избирателите също смятат, че ЕС, националното правителство или и двете трябва да направят повече, за да защитят местните икономическите интереси спрямо Китай. Но желанието за неутрален статут показва, че изолационистките инстинкти на президента Доналд Тръмп може да бъдат защитени и че НАТО не е непременно правилната рамка, в която САЩ трябва да основават отношенията си с Европа.

Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
Суперсила? Суперилен трус ще има.Дойчебанк се кани да става Лемън Брадърс.https://***.youtube.com/watch?v=wxoLrj8b-zk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 18
majnata
преди 4 години
Само дето СССР беше сила , с която с съобразяваше целият свят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 16
shinawatra
преди 4 години
Пълни глупости. И ЕС като цяло е пълна смешка, затова и играе все по-малка роля на глобалната сцена. Вървим по пътя на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още