IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Има осем разрешителни за горене на RDF от 2005 г. досега

Направени са 45 проверки за изгаряните отпадъци в ТЕЦ-овете и са наложени санкции за нарушенията, посочи министърът на екологията.

16:26 | 13.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 2005 г. досега са издадени осем броя комплексни разрешителни за термичното третиране на отпадъци от твърдо гориво (RDF отпадъци). Това заяви министърът на околната среда Нено Димов по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА. Поводът за депутатското питане са поредните няколко случая на нерегламентирано горене на отпадъци в няколко ТЕЦ-а в страната, които доведоха и до тяхното временно спиране.

Министърът на екологията обясни, че България е единствената страна в ЕС, която има ограничение за вноса на отпадъци с цел горене, за да не се допусне прекомерен внос и това е посочено в Закона за управление на отпадъците. Разрешено е само горенето на местни RDF отпадъци до 1/2 от годишния капацитет на съответната инсталация.

Нено Димов информира, че през 2017 г. в страната са внесени около 72 хил. тона отпадъци, предназначени за циментовото производство, а през 2018 г. - 85 хиляди тона отпадъци, като в ТЕЦ-ове са изгорени едва 3% от тях.

През последната година са направени общо 45 проверки на осемте разрешителни за изгаряне. ТЕЦ "Бобов дол" е глобен с 92 хил. лева, за централата в Сливен има издадено наказателно постановление за 24 хил. лева, а за горенето на биомаса в ТЕЦ "Брикел" и "Република" санкциите са за 79 хил. лева.

По думите на министъра по повод проверката на ТЕЦ "Перник" дружеството е отстранило всичката биомаса и слама, оставена на площадката за горене и административната мярка е свалена.

“В България изгарянето на отпадъци все още заема малък дял в сравнение със страните на ЕС”, коментира министърът на околната среда и водите. Той обясни, че четири държави имат по-малък процент изгаряни отпадъци от твърдо гориво - Кипър, Малта, Гърция и Хърватия. Само Латвия има съотносим с нашия дял. Затова пък Дания и Швеция горят над половината от отпадъците, които произвеждат. Това според него е близо 1/3 повече отколкото в България, като в Дания дори внасят допълнително боклук.

Министър Димов допълни, че оползотворяването на енергията от битови отпадъци е широко застъпена мярка сред водещи държави членки и показва стабилна позиция като дял през последните пет години. По думите му средно за ЕС през 2013 година са изгаряни 25,5 на сто от отпадъците, докато през 2017 г. този дял вече е 28,1 на сто. Най-съществено увеличение има във Финландия и Великобритания.

По думите на Димов в най-новото законодателство на ЕС са заложени амбициозни цели за 65% рециклиране на битовите отпадъци и ограничаване на тяхното депониране до 10%. “Затова най-малко 25% от битовите отпадъци, следва да бъдат изгаряни”, обясни министърът.

Преди това Димов отговори на въпрос за пожара в депо под магистрала 'Струма" преди няколко седмици, в резултат на което съоръжението бе повредено. От думите на министъра стана ясно, че през 2018-2019 година са правени пет проверки на собственика на двете площадки и са открити нарушения.

През март 2018 г. му е била наложена глоба от 2000 лева за това, че не води отчет, а през ноември същата година - че се съхраняват отпадъци на неразрешено място, като наложената санкция е 5 хил. лева, но тя е в съдебна процедура.

През май тази година е имало нова проверка с нови предписания, отпадъците да бъдат премахнати. Има съставени два акта на собственика, който е отказал да ги приеме и те в крайна сметка са му били връчени чрез общината.

На 11 септември е издадена принудителна мярка всички отпадъци да се преместят, като крайният срок за това е 15 септември.

Димов съобщи, че РИОСВ - Перник трябва да започне най-тежката процедура по отнемане на разрешителното на "Феникс - Дупница" ООД, но за тази цел трябва да влязат в сила две наказателни постановления. Към момента има само едно, а другото е в съдебна фаза. Когато и то приключи, процедурата ще започне, коментира министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
FNM
преди 4 години
Вечно ухиленият министър удобно спестява факта, че Ковачки гори *** с неясен състав и в инсталации от 50-те години на миналия век, които нямат грам очиствателни съоръжения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още