IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Нуждаем се регулация срещу злоупотребата с данни от компаниите

На този етап няма правила, които да се прилагат специално за технологичните гиганти

17:11 | 13.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз може да наложи правила, с които да се увери, че компаниите, събиращи данни, не ги използват неправомерно, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Ройтерс.

С това тя подсказа по какъв начин би могла да ползва разширените си правомощия, за да се овладее ситуацията с американските технологични компании като Facebook и Google.

Коментарите на Вестагер, назначена да служи още пет години като еврокомисар в този ресор с нови регулаторни правомощия, предполага, че тя може да въведе правила, които да засягат конкретно технологичните компании и начина, по който те използват данните.

Досега глобите се налагаха според конкретния случай, на база на регулацията, която не е специално създадена за сектора.

В рамките на първия мандат на Вестагер на поста бяха наложени глоби за общо 10 млрд. евро на Google и Qualcomm, след като съдът реши, че те са потискали конкурентите си.

„Нуждаем се от регулация“, заяви еврокомисарят по време на конференция в Копенхаген. „Така че може да се нуждаем от по-широки правила, за да се уверим, че начинът, по който компаниите събират и използват данните, не засяга фундаменталните ценности на нашето общество“.

Вестагер коментира, че законите за опазване на данните в блока, приети миналата година, са дали на европейците контрол върху личната им информация, но не помагат в случаите, в които възникват проблеми с компании, които злоупотребяват с данните.

Технологичните гиганти, някога смятани за двигатели на икономическия растеж и източник на иновации, се оказаха под обстрел от двете страни на океана заради твърденията, че злоупотребяват с влиянието си и не успяват за защитят данните на своите потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още