IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на Disney Боб Айгър напусна борда на директорите на Apple

Това се случва на фона на разгорещяването на конкуренцията в стрийминга на видео

12:41 | 14.09.19 г.
<p>
	Боб Айгър.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Боб Айгър. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Walt Disney Боб Айгър подаде оставка от борда на директорите на Apple, което е признак за нарасналата конкуренция между гигантите в развлекателната и технологичната индустрия, съобщава Bloomberg.

Apple съобщи в документ до регулаторните органи, че Айгър е подал оставка във вторник. Той беше директор от 2011 г. насам и беше приятел на Стив Джобс. Съоснователят на Apple също беше член на борда на директорите на Disney до смъртта си през 2011 г. Двамата се появиха на сцената преди повече от десет години, за да обявят партньорството по iTunes.

Отношенията между двете компании се обтегнаха, след като Apple навлезе в бизнеса с оригинални телевизионни предавания и филми, което превърна базираната в Купертино, щата Калифорния, компания в мощен нов конкурент на Disney. Това постави под съмнение ролята на Айгър в борда на директорите на Apple.

Във вторник, същия ден, в който Айгър е подал оставка от борда, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук съобщи, че услугата на компанията TV+ ще стартира на 1 ноември на цена от 4,99 долара на месец. Тя е по-ниска от тази на предстоящата услуга Disney+. След съобщението цената на акциите на Disney се понижи.

През април в интервю за Bloomberg TV Айгър заяви, че внимавал да си тръгва от заседания на Apple, когато изникнела темата за стрийминг на видео. Той допълни, че тази тема „не била обсъждана толкова често“ от директорите на Apple, защото бизнесът бил относително малък и нововъзникващ.

„За мен беше изключителна привилегия да служа в борда на Apple осем години и изпитвам огромно уважение към Тим Кук, екипа му в Apple и към колегите ми в борда“, каза Айгър в изявление.

След напускането му Apple остава със седем членове на борда на директорите. Компаниите от S&P 500 имат средно 10,8 директори в бордовете си, показа анализ от 2018 г. на консултантската компания Spencer Stuart.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още