IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Германия ще блокира Libra

Берлин и Париж са на мнение, че рисковете, свързани с криптовалутата на проекта Libra, „не са адекватно адресирани“

16:06 | 15.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералното правителство на Германия възнамерява да блокира обявената от Facebook криптовалута Libra. В голямата коалиция в Берлин е налице общо съгласие да не се допускат "свързани с пазара частни стейбълкойни", заяви парламентаристът от ХДС Томас Хайлман пред Spiegel. Така Германия, заедно с Франция, потвърждава своите резерви по проекта на Facebook на срещата на министрите на финансите на ЕС в Хелзинки в петък.

28-те страни членки на ЕС нямат специални разпоредби относно криптовалутите, които досега не бяха смятани за особен проблем, защото само малка част от биткойните или другите дигитални валути са конвертируеми в евро.

Но плановете, които американската социална мрежа Facebook обяви през юни за пускането на нейна собствено дигитална валута под името Libra, която е за плащания между нейните стотици милиони потребители в Европа и по целия свят, предизвикаха преосмисляне на подхода.

Facebook иска да представи Libra през следващата година. Американската компания обещава на потребителите на своите платформи, че с нея пазаруването и паричните преводи в интернет ще станат толкова лесни, колкото изпращането на текстово съобщение. Libra са една от така наречените стейбълкойни в криптовалутите, чиято цена трябва да бъде защитена от силни колебания с помощта на определени механизми - в случая чрез свързване към валутна кошница.

Германия и Франция са на мнение, че рисковете, свързани с криптовалутата на проекта Libra, „не са адекватно адресирани“, стана ясно след съвместно изявление на федералния министър на финансите Олаф Шолц (SPD) и френския му колега Брюно Льо Мер, публикувано в Хелзинки в събота. „Вярваме, че никоя частна компания не може да отправя искане за валутни правомощия, които са част от суверенитета на нациите“.

В допълнение към паричния суверенитет министрите определиха и редица други предизвикателства, свързани в криптовалутата в съвместното си изявление: финансова сигурност, защита на инвеститорите, пране на пари и финансиране на тероризма и защита на данните.

Германското правителство възнамерява да приеме така наречената си блокчейн стратегия през септември. „Федералното правителство ще работи на европейско и международно ниво, за да гарантира, че стейбълкойните не са алтернатива на валутите на държавата", ще пише в стратегията според информация от германските правителствени кръгове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Финансовите министри да махнат искането си за прането на пари. Прането на пари е една измишльотина на тайните служби и не знам си кой още и засилена особено много след 2001 год (атенатаа срещу кулите в Ню Йорк) Не съществува такова понятие, то е измислено за да могат определени лица и хора да се репресират. Дори и българските прокурорчета измислиха понетие ОПГ за пране на пари (опг-организирана престъпна група)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
Varfor
преди 4 години
С тези постоянни течове на данни и злоупотреби с тях не разбирам как все още има хора, които ползват Facebook (и WhatsApp), камо ли да правя плащания през тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още