IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е за Световна търговска организация 2.0

Вместо да напускат организацията, САЩ могат да я модернизират, като заплашат Китай с изключване

08:46 | 23.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изглежда никой не се интересува дали Световната търговска организация (СТО) - единственият глобален търговски режим, губи значението си. През последните месеци президентът Тръмп заплашва с едностранно повишаване на митата за Китай и Мексико, японският премиер Шиндзо Абе обяви търговски ограничения срещу Корея, която отговори подобаващо, а Пакистан прекрати търговските отношения с Индия, след като тя преустанови специалния статут на Кашмир.

Въпросът дали тези действия нарушават правилата на СТО се счита за нерелевантен, но той не е такъв. Свидетели сме каква е световната търговия, когато отсъства СТО. Това е свят на противостоящи си прокламации, в който митата и квотите се налагат и премахват волю-неволю, пише за Wall Street Journal Карън Олтър, професор по политически науки и право в Северозападния университет в Илинойс, САЩ, и съдиректор на изследователската група за глобален капитализъм и право.

Онези, които подкрепят откритата търговия и се страхуват от щетите от търговските войни, не трябва да се примиряват с кончината на СТО. Те могат да настояват за реформирането на СТО и за изграждането на нов глобален търговски режим, който изключва Китай. 

Не очаквайте помощ от настоящата администрация в САЩ. Протекционистките убеждения на президента се усещат дълбоко, а неговото желание да преговаря и след това да променя мнението си е несъвместимо с реформирането на съществуващата система. Междувременно демократите в САЩ се опитват да надминат обещанието на Тръмп да помогне на американските работници. Това няма да проработи.

Реформирането на международната търговска система е най-добрият начин за справяне с търговските неволи на Америка - по-добър от търговските войни, по-добър от секторни или двустранни сделки и по-добър от поредица от многостранни преференциални търговски споразумения. СТО далеч не е перфектна, но тя има огромно предимство. Функционирайки правилно, механизмът за прилагане на правилата на СТО - система за уреждане на спорове между държави, подкрепена от правото за налагане на ответни мита, може да премахне търговската политика като инструмент на вътрешната политика. Ето защо администрацията на Тръмп се опитва да подкопае съществуващия търговски режим, като например блокира назначаването на нови служители в Апелативния орган на СТО.

Ние живеем толкова дълго в търговска система, гарантирана от правилата на СТО, че много хора забравят, че няма фундаментално или международно право за пазарен достъп.

Без СТО всяко правителство може да отмени търговска сделка или да затвори границите на страната си във всеки момент, по каквато и да е причина. Ето защо бизнесът харесва СТО и защо президентът Тръмп би предпочел да я унищожи. Но без глобален търговски режим чуждестранните и местните работници, фирмите, заемодателите, магазините и потребителите стават безпомощни, когато поръчките се анулират или вече не са ценово привлекателни. Тъй като няма законно право да се търгува, няма и законна защита. За да смекчи болката, Тръмп предложи правителствени помощи за някои.

Последна актуализация: 04:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Добра статия, добра идея, нещо малко по-различно по темата, но някак всички статии по темата на 70-80% от съдържанието си приличат. Мога спокойно да кажа, че съм прочел едно 90% от статиите и интервютата тук от няколко година насам. Едни и същи неща се повтарят за ситуацията, а не се разкрива повече информация относно какво точно предлагат американците на китайците по отношение: а) проблема с принудителния трансфер на технологии - с какво китайците са съгласни да се промени и с какво не; б) субсидиране на технологии - отново с какво китайците са съгласни и с какво не, какво предлагат те; в) наистина ли Huawei шпионира, и ако да къде са доказателствата и ако не, как може да се предотврати такова нещо; г) какво се случва с Иран - как така хем според европейците се спазва ядреното споразимение, хем според американците не се спазва. нали си има там международни наблюдатели и т.н.; д) някой аналитик може ли по-точно да обясни как този голям дефцит, който САЩ има в търговския баланс може да се промени и в какви параметри ще ги удовлетвори. Единствено знаем някакви *** кратки туитове - добре вървят, ще ги натиснем, ще спечелим, не може така, ще увеличим мита, да купуват соя, но няма конкретни цифри и продукти и какво точно ги удовлетворява американците по тази точка. Въобще няма никъде написано какво точно искат с подробни параметри и съответно другата страна какво дава и какво иска в замяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още