IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Има достатъчно петролни резерви за компенсация на саудитския добив

На въпрос дали Русия е готова да увеличи производството си Новак заяви, че преди това властите в Рияд трябва да дадат оценка на нанесените щети

19:00 | 16.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Налице са достатъчно петролни резерви, които да компенсират загубените доставки от Саудитска Арабия, след като най-голямото съоръжение за обработка на страната бе атакувано от безпилотни самолети през уикенда. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

След атаката, която блокира около 5% от глобалните доставки, цената на сорта Бернт отбеляза най-големия си еднодневен ръст от войната в Персийския залив през 1991 г.

Според държавния производител Saudi Aramco ударът е довел до свиване на производството с 5,7 млн. барела дневно.

На въпрос дали Русия е готова да увеличи производството си Новак заяви, че преди това властите в Рияд трябва да дадат оценка на нанесените щети.

„Но в момента разбираме, че светът разполага с достатъчно търговски резерви за покриване на недостига... в средносрочен план“, посочи Новак и допълни, че възнамерява скоро да проведе разговор с наскоро назначения си колега принц Абдулазис бин Салман.

Министърът също така заяви, че властите в Москва ще се придържат към споразумението за производство на петрол и все още е прекалено рано да се говори за каквито и да е било промени в производствените нива.

Саудитска Арабия, САЩ и Китай разполагат със стотици милиони барели петрол в стратегическите си резерви. Американският президент Доналд Тръмп заяви в неделя, че е разпоредил при необходимост използването на суровина от американския стратегически резерв.

Международната агенция по енергетика вече посъветва страните си членки да съхраняват в резерв еквивалентното количество суровина на 90-дневен нетен внос.

В отделно изказване говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия на този етап трябва да изчака, за да види как ще се развие ситуацията, преди да предприема каквито и да е било действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още