IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Рано е за посещение в Северна Корея

Въпреки това американският президент можел да си представи подобна визита на по-късен етап

08:31 | 17.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на по-нататъшните преговори по севернокорейската програма за ядрено оръжие президентът на САЩ Доналд Тръмп засега изключва възможността за свое посещение в източноазиатската страна. Разговорите не са напреднали достатъчно за това, каза Тръмп в понеделник в Белия дом. Той би могъл да си представи такова посещение „на по-късна дата в бъдеще“, поясни той на въпрос на журналист. Посещение на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в САЩ също би било възможно. Преди това имаше съобщения в медиите, в които се твърди, че Ким наскоро е поканил писмено Тръмп в Пхенян.

Министерството на външните работи на Северна Корея заяви в понеделник, че успехът на бъдещите преговори със САЩ ще зависи от гаранциите за сигурност. Една седмица след условния призив на заместник-министъра по външните работи на Северна Корея Чо Сон Хуй сега ведомството пояснява, че „предстоящите разговори ще бъдат възможност от решаващо значение за бъдещия път на диалога между Северна Корея и САЩ". Разговорите са възможни, „когато заплахите и препятствията, които застрашават сигурността на нашата система и пречат на развитието ни, са извън всякакво съмнение", пояснява ръководителят на отдела за САЩ на министерството. Новите преговори със САЩ могат да започнат „след няколко седмици“, пояснява още той.

Тръмп и Ким бяха договорили преговори в края на юни по време на кратка среща на междукорейската граница. През февруари обаче среща на върха на двамата във Виетнам се провали. Те не можаха да се споразумеят по централния въпрос за ядреното разоръжаване на Пхенян и съответните отстъпки от страна на Съединените щати.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още