IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Джонсън е нечестен човек

Бившият премиер показа дълбоко съжаление за решението си за референдум и посоката, в която потегли Великобритания

09:50 | 17.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дълго време нямаше никакви новини за Дейвид Камерън  - човекът, чието решение британците да гласуват за членството си в ЕС доведе до хаотичните години след референдума през 2016 г. Но бившият премиер предпочете да мълчи по време на всички разгорещени дебати за плюсовете и минусите на членството в ЕС. До сега.

От четвъртък започват продажбите на мемоарите му. И след като Times вече публикува откъси от книгата, 52-годишният Камерън се появи в понеделник вечерта за първи път пред телевизионните камери - и показа угризения. „Питате ме дали съжалявам за нещо? Да“, посочи той в интервюто си за ITV, видимо разстроен.

„Съжалявам ли за това в какво състояние е страната сега? Да". „Отговорен ли съм? Да“, каза Камерън. Това беше „моят референдум, моята кампания". Въпреки това той защити фундаменталното решение за свикване на референдум за членство в ЕС.

„Това беше правилното", настоя той, „неизбежното", но „не всичко, което се случи след това, трябваше да се случи по този начин“. Според Камерън точно тогава Великобритания е тръгнала по грешния път. Но той винаги е чувствал, че за страната е по-добре да е член на ЕС, отколкото да е сама.

На изборите през юни 2016 г. 17,4 милиона британци (51,9 процента от избирателите) гласуваха за напускане на ЕС. Оттогава Брюксел и Лондон преговарят за условията по Brexit, който се предвижда да се проведе на 31 октомври според плановете на сегашното правителство начело с премиера Борис Джонсън.

Камерън подаде оставка в деня след референдума. „Не мислех, че имам доверието да приложа резултата от референдума", каза той. 

Същевременно той разкритикува подхода на настоящия премиер Джонсън. Изпращането на парламента в задължителна почивка е силно преувеличено, дори ако този ход е легален, смята Камерън. Дали това е така, трябва да реши Върховният съд, който ще заседава по казуса от вторник. В първия ден институцията ще изслуша адвокатите на ищците - в единия случай Джина Милър и в другия 78 проевропейски депутати. Адвокатите на правителството ще бъдат изслушани в сряда, а бившият премиер консерватор Джон Мейджър - в четвъртък. Ще бъде дадена думата и на други хора.

Освен това Камерън каза, че действията на Джонсън в хода на кампанията за референдума за оттегляне от ЕС, не са били честни. Джонсън е очаквал привържениците на Brexit да загубят изборите, но не искал да пропусне шанса да „застане на една страна с романтиците, патриотите и националистите“, каза Камерън.

Непосредствено преди официално да обяви подкрепата си за движението за Brexit, Джонсън е изпратил текстово съобщение до Камерън, с прогноза, че Brexit ще завърши „като жаба, премазана от бран“ - текст, базиран на стихотворение на британския автор Ръдиард Киплинг - толкова рязко и болезнено. Въпреки това Джонсън се ангажирал с кампанията за Brexit.

Но Камерън изказа особено остра критика към бившия си приятел Майкъл Гоув, който сега е считан за дясната ръка на Джонсън и отговаря в кабинета за преговорите по Brexit. Гоув е обещал да не популяризира Brexit, но в крайна сметка той отдавна е имал резерви относно членството в ЕС.

Гоув стана един от говорителите на кампанията за Brexit, твърдейки неща, които не са верни, заяви Камерън. Те „се качиха на известния червен автобус Brexit и оставиха истината у дома“, допълва той.

Самият Камерън изключва възможността да се завърне в политиката. „Обичам тази страна", каза той. „Но мисля, че няма да се случи така, че да се върна към политиката. И не би трябвало“, пояснява още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още