IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малина Крумова: Е-тротинетките ще се третират като велосипедите

Разрешената скорост ще бъде до 25 км/ч, но все още се търси вариант как ще се осъществява контролът

10:45 | 17.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Е-тротинетките ще се третират като велосипедите. Това заяви в ефира на bTV Малина Крумова, председател на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата".

Тя обясни, че е-скутерите ще могат да се движат по велоалеите и в зоните с ограничено движение до 50 км/ч. Изискването е тротинетките да се движат най-вдясно на пътното платно. 

Засега не се предвижда е-скуетерите да подлежат на регистрация, тъй като е допълнителна административна тежест.

Според Крумова в случаите на нарушения се предвиждат санкации както при велосипедите, като актове могат да се издават и по ЕГН, не е задължително човекът да има шофьорска книжка.

По думите ѝ лицата от 14 до 16 години ще могат да използват е-тротинетките само по велоалеите, а лицата над 16 години ще могат да се движат и по пътищата с ограничение до 50 км/ч.

Крумова добави, че разрешената скорост ще бъде до 25км/ч, но все още се търси вариант как ще се осъществява контролът на допустимата скорост.

Задължителното облекло при карането на е-тротинетка ще включва каска (която и сега е задължителна) и светлоотразителни елементи върху дрехите или раницата, добави председателят на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата".

На въпрос трябва ли да бъдат регистрирани тротинетките, Крумова допълни, че на този етап това се смята за административна тежест и не се изисква.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още