IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook не вижда повод централните банки да се страхуват от Libra

Социалната мрежа защити отново криптовалутата си

17:05 | 17.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook отново защити Libra, този път срещу опасенията, че криптовалутата може да замени суверенните валути – от щатския долар до еврото – и да заплаши контрола на централните банки, пише Bloomberg.

Дейвид Маркус, директорът, който ръководи проекта на Facebook, публикува серия от туитове в същия ден, в който членове на Libra Association се срещнаха с регулаторите, свикани от работна група на Г-7 в Швейцария. Той твърди, че създаването на Libra не е дигитален еквивалент на печатането на щатски долари или емитиране на ново евро. Според него просто съществуването на Libra не създава нова стойност.

Плановете на Facebook за криптовалутата, разкрити през юни, се изправиха пред сериозен отпор от страна на регулаторите по целия свят. Едно от най-големите притеснения е, че новата дигитална валута ще бъде ползвана от контрабандисти, наркодилъри и терористи. Друг проблем е, че социалната мрежа, която като цяло има лоша история с опазването на личните данни в очите на регулаторите, не е смятана за доверен играч, който до борави с чувствителна финансова информация. Facebook многократно заяви, че ще бъде само една от много компании, които ще управляват новата валута.

"Напоследък се говори много за това как Libra заплашва суверенитета на нациите, когато става дума за пари“, писа в Twitter Маркъс. „Libra ще бъде подкрепена 1:1 от кошница от силни валути. Това означава, че за всяка съществуваща единица от Libra, трябва да има еквивалентна стойност в резерва. Като такава, няма създаване на пари, което стриктно ще си остане в ръцете на суверенните нации“.

Валутната конкуренция също е сред проблемите, които карат регулаторите да са по-предпазливи.

След туитовете на Маркъс Кристиан Каталини, водещият икономист на Facebook, който работи по Libra, отказа да каже дали проблемът е излязъл на преден план по време на срещата в понеделник сутрин. Но коментира, че този елемент от Liba е един от многото, които са „неразбрани или неправилно тълкувани“.

"Целият дизайн на Libra е свързан с това тя да бъде допълнение към валутите, а не техен заместител“, обясни той.

На този етап Libra все още не съществува, а Facebook обеща, че няма да я пусне, докато регулаторите не останат доволни. Тя се надява това да се случи в някакъв момент през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Libra ще бъде подкрепена 1:1 от кошница от силни валути. Това означава, че за всяка съществуваща единица от Libra, трябва да има еквивалентна стойност в резерва. Като такава, няма създаване на пари, което стриктно ще си остане в ръцете на суверенните нации.Това са си частни фирми, когато няма регулация може да правят каквото преценят. Ако Либра се наложи и възприеме от адски много хора като разплащателно средство, нищо не пречи в даден момент, да речем след 10 години фирмите да кажат - няма смисъл да задържаме едни пари и да премахнат това 1:1 обезпечаване с други валути. В един такъв момент Либра ще се окаже сериозен конкурент на долара, еврото, паунда и т.н. В следващ момент новото поколение свикнали с дигиталните пари, платформи и т.н., би казало майната им на фиатните пари, работодатели може да почнат да плащат в Либра и т.н. и тогава никой не знае какво точно ще стане. Може да е за добро, може и да стана досто лошо положението при толкова много неизвестни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
принципно сте прави, правоохранителните органи обаче трябва да се страхуват за гражданите които пазят ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още