IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли поскъпването на горивата да ускори прехода към нова рецесия?

Повишаването на цените на горивата може да доведе до незабавно влошаване на субективното благосъстояние, смята експерт

10:35 | 18.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Атаката с дронове срещу петролните съоръжения в Саудитска Арабия дойде в особено уязвим за САЩ и световната икономика момент.

Саудитските власти твърдят, че дронове са атакували съоръжения на държавната петролна компания Aramco в Абкаик в събота. Заводът е един от най-големите петролни преработвателни комплекси в света, способен да обработва до 5,7 млн. барела петрол дневно, пише MarketWatch. 

В понеделник Рияд заяви, че ще възобнови една трета от загубената продукция.

„Този вид несигурност на световния петролен пазар ще изнерви допълнително потребителите“, смята проф. Шандзюн Ли, икономист в Johnson College of Business.

Компаниите също могат да станат по-предпазливи по отношение на инвестициите във връзка с разширяването на капацитета и наемането на повече работници.

Повишаването на цените на горивата в началото на този век, появило се като допълнение на кризата с ипотечните кредити, допринесе за Голямата рецесия, допълва Ли.

Средната годишна цена за галон е била 2,02 долара през 2000 г. и 3,61 долара през 2008 г., по данни на Министерството на енергетиката на САЩ. Галонът в момента се търгува за 2,56 долара.

Предишни изследвания на Федералния резерв сочат, че е трудно да се разбере до каква степен ценовите шокове на петролните пазари могат да служат като спусък за начало на период на рецесия. Свиването на кредитите и увеличаването на цените на петрола обикновено се случва по едно и също време, се посочва в документ от 2014 г.

Какъвто и да е макроикономическият ефект, цените на газа могат да бъдат големи за отделните потребители. Повишаването на цените на горивата може да "доведе до незабавно влошаване на субективното благосъстояние", сочат проучвания.

Потребителите са похарчили средно по 2099 долара за гориво, моторно масло и други допълнителни продукти през миналата година, което е с 10% повече спрямо 2016 г., сочи статистика на Бюрото по трудова.

Цените на петрола се покачиха в понеделник, когато цените на барел суров петрол скочиха с 14%, отчитайки своя най-сериозен ръст от над 10 години.

Според някои експерти увеличаването на цените на горивата само по себе си няма да бъде достатъчно силен фактор за ускоряване на рецесията, която мнозина икономисти очакват да настъпи до лято на 2020 г.

Други смятат, че атаката може сериозно да разклати пазарите. Но ако саудитското кралство успее в рамките на седмица да се възстанови напълно, не би трябвало да има голямо въздействие върху потребителите, коментира Михир Кападия, изпълнителен директор на лондонската финансова компания Sun Global Investments.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 12
s3
преди 4 години
Тук има някакво неразбиране на основните икономически принципи при анализа. Ако инфлацията, т.е. повишаването на цените води до влошаване на субективното благосъстояние, може ли експерта да каже защо тогава всички драпаме за постигане на поне едни 2% инфлация?Ами защото искаме така да стимулираме икономиката и да дадем причина на хората да харчат повече и да живеят по-добре. Колкото повече харчи човек, толкова повече неща има и съответно живее по-добре. Така че, ако горивата станат и 5лв. за литър, ще е още по-добре и няма да се налага ЕЦБ да печата едни излишни евро само и само да стимулира икономиката и инфлацията, ще се спести много печаане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още