Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Здравата демокрация означава да живеем с несъгласието, а не да го премахваме

Способността ни да не се съгласяваме едни с други без да ставаме смъртни врагове е граждански императив

0
 
5
 
6
dr.5rov до: khao
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Едно е либерална държава, друго либерални възгледи, изповядвани от част от обществото. А там, в САЩ монзина се самоопределят като либерали.
8
 
5
 
5
khao до: dr.5rov
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Там либералните възгледи губят почва
---
бреее !! Първо щатите никога не е била либерална държава, и после как го реши това че либералните възгледи губят почва ? ... Желанието за свобода в човека никога няма да изгуби почва !
6
 
6
 
4
khao до: Арис
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
полития - Произлиза от полис и има няколко значения в смисъл на „управление на гражданите“ /като мнозинство/ ... демек днешната демокрация !!! Щото Атинската няма нищо общо със сегашната
тоест би ли пояснил какво се опитваш да ни внушиш ? че монархия или "аристокрация" е по добро от сегашното или може би нещо друго, или ти се иска още една война между братовчеди ?
6
 
8
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Здравата демокрация означава да живеем с новите възгледи за Известно Време, докато видим на къде те водят обществото, а после или ги приемаме или ги отхвърляме. Това е начина да се развиваме. И нека не забравяме, че обичайно в демократичните общества има неголеми групи от добре организирани хора, които успяват да наложат вижданията си и целите си над останалото голямо мнозинство от неорганизирани хора. Поне до сега е било така. Намирам го за нормално. Само силно мотивирани и действащи заедно хора могат да променят хода на събитията в едно общество. Останалите просто следват този ход и се нагаждат. Ставащото в САЩ е пример за горното. Там либералните възгледи губят почва. Налага се един друг възглед. Дали САЩ ще се придвижат към накакъв вид авторитарно общество от типа на китайското или руското ще видим. Ако това е цената за да се съхранят, вероятно ще стане. Имаме примера с Римската република. Аз лично се съмнявам в това. В САЩ често са минавали през такива фази на залитане в една или друга посока (например маккартизма), но после са балансирали нещата. В карая на крайщата това е демокрацията - когато залитнеш в една посока, да има сили в обществото, които могат да му върнат равновесието.
3
 
7
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
" Едно управление е добро, когато е насочено към благото на общостта, и лощо, когато се грижи единствено за себе си. Има три вида управление, които са добри: монархия, аристокрация и конституционно управление / или полития / ; има и три, които не са добри: тирания, олигархия и демокрация." Аристотел
7
 
14
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Здравата демокрация значи - здрави дългове или други лесни пари.