IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До седмици издават лиценз за удължаване на живота на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“

България и Русия отново потвърдиха участието на „Росатом“ в проекта АЕЦ „Белене“

17:26 | 17.09.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се до няколко седмици Агенцията за ядрено регулиране да издаде лиценз за продължаване живота на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. По този начин се гарантира ефективната работа и на двата енергоблока в рамките на допълнителния срок на експлоатация. Това стана ясно след заседанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведено във Варна, съобщават от Министерството на енергетиката.

Във връзка с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ страните подчертаха важността на участието на конструктора и производител на оборудването „Росатом“ в реализацията на проекта.

България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно укрепване и развитие на взаимоизгодните отношения в областта на енергетиката при стриктно спазване на енергийното законодателство.

Страните констатираха продължаването на реализацията на дейностите, залегнали в подписаната през 2017 г. Пътна карта за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. Министър Петкова бе категорична, че българската страна полага всички необходими усилия за реализация на проекта в заложените срокове. 

Страните ще работят за увеличаване на стокообмена между тях, както и във всички области от взаимен интерес. Около това се обединиха енергийният министър Теменужка Петкова и министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

По думите на министър Петкова близо 6% от външноикономическият оборот на страната ни е с Русия. Като перспективни за инвеститорите, както от България, така и от Руската федерация бяха очертани области като енергетика, промишленост, селско стопанство, оборудване и технологии за хранителната промишленост, туризъм, инфраструктурни проекти и други. По време на провелия се бизнес форум, бе подчертано, че отношенията между компаниите от двете страни следва да бъдат засилени.

В областта на туризма договорено бе разширяването на съвместната работа между регионалните туристически организации и компании. По отношение на селското стопанство страните поеха ангажимент за продължаване на сътрудничеството в областта на животновъдството, растениевъдството, аквакултурите и други. По време на комисията бе обсъдена и възможността за установяване на нова фериботна линия между страните в Черно море. 

По време на комисията бяха подписани меморандум за сътрудничество между „Интер експо център България“ и изложбено обединение „Рестек“, както и споразумени за сътрудничество между „Техноинженеринг груп България“ и Инженерна компания „Интерблок“ Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
ами не мисля ... постоянно са на 100% , даже с новото гориво гледам 6-ти в момента е на 105% а 5-ти е на 95% , ама и той държи постоянно 102-105% . технологично не могат да работят на 50-60% дълго време . така мисля . или са на макс или не работят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
:)))гугълни си Allegro GFR ... това е европейският проект . в чехия текът заключителните изследвания на експерименталната инсталация , на базата на която ще започне строителството , вероятно от догодина на работния проект от 75МВт . на базата на този проект 2025 започва строителството на първият промишлен такъв с технология от 4-то поколение . това , че ти мислиш , че всичко е на чертеж е твой проблем като цяло . хората не ги грее ти какво мислиш :))) ... ами си бачкат и строят ...по големият въпрос е ЗАЩО в БГ не се говори за този проект и защо не участваме ... по-скоро риторичен въпрос де :))) ... тука нали се правят събори на *** :)))ако потърсиш в нета по темата ще видиш , че има 3 хамерикански компании в заключителна фаза на лицензиране на такива експериментални реактори . едни канадци строят също в момента такъв реактор ... та не знам колко са чертежите според теб . прав си само че няма работещ промишлен такъв от 4-то поколение . да няма . но до 10 години ще има и то за който иска :))) ... затова в целият свят тече усилено удължаване на проектните срокове на всеки реактор , за който е възможно ... затова по света в развитите държави никой не строи , с много малки изключения , нови голями реактори от трето поколение . всички гледат да се включат в някой алианс и да участват с каквото могат за разработките ... а у нас нали си имаме копче , що да не му ушием и балтон :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
покойно може да се преговаря за 4-то поколение реактори >>"Такива реактори все още съществуват само като чертеж и реализацията им ще изисква много милиарди долари частни и държавни инвестиции.">> Не знам някъде да масово да е подкаран такъв.И тия мъници са рай за террористи! Като хакнаха НАП (държавата),така някой брадат *** ще си сложи нещо в пикапа и ще направина луди калинки цяла държава, а защо не да набута целият ЕС с 1 трилон непридвидени разходи за чистачки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
mrynmryn
преди 4 години
До колкото знам, тук реакторите работят на около 60% мощност, че да не ревът миньорите, че никой не купува от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
единственият факт , дето е пропуснат в материала , е че са изпълнени всички 277 мерки за удължаване работния срок с 30 (тридесет) години . същото е направено и за 5-ти блок . ако не ги изпържват над 105% мощност . тъй че каква беляНЕ ... ?!ако искаме ядрена енергия в БГ , спокойно може да се преговаря за 4-то поколение реактори с по-ниска мощност и съответно с много малко радиоактивни отпадъци за депониране . както правят в момента полша , великобритания , румъния , естония , украйна ... а не да даваме заор за строежа на някакви антики от 70-те години на миналият век ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Вся власть Советам!
преди 4 години
Удобен момент да си припомним съдбата на другите ни блокове. Затворени по време на управлението на Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев, с помощта на "успешния" министър в двете правителства Меглена Кунева и в единствен интерес на канадската фирма AECL, клиенти на сина на Симеон Сакскобурготски.ПОЗОР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още