IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквания за цена на петрола от 100 долара са несериозни, посочи Васко Начев

Пазарът е натискан спекулативно, некоректно и няма никакви основания, коментира енергийният експерт

22:15 | 17.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сравнението на нападението срещу рафинерията в Саудитска Арабия с атентатите от 11 септември е доста пресилено, като знаем какво последва тогава. Нямаме никакви основания за подобна препратка в нефтения бранш. Нещата са много различни, коментира в предаването “В Развитие” по Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт Васко Начев.

“Изненадващо е, че всичко се случи на територията на Саудитска Арабия, при положение че там нещата са доста добре организирани. Има много логични въпроси, които произлизат от тези събития. На първо място е как тази техника, която са използвали бунтовниците или който там е замесен, е успяла да стигне до толкова сериозно охранявани обекти. Саудитска Арабия е поканила международни експерти да разследват какво се е случило”, посочи той.

Според него няма да има скорошен отговор на нападенията. “Но когато има становище на международната група разследващи, това становище ще легитимира всички последващи действия", смята Начев и добави, че противоракетната отбрана на Саудитска Арабия е една от най-добрите, а е пробита по доста елементарен начин, което по думите му със сигурност не е така. "Хората, които са го направили, притежават нещо изключително добро като съоръжения и те нямат сериозни пречки за използването им”, допълни той.

В анализа си на случващото се в Близкия изток енергийният експерт посочи, че обичайният заподозрян е Иран. “Със сигурност има връзка – дали те са извършители или са помогнали финансово, предстои да се разбере. Нито Иран обаче, нито Саудитска Арабия биха си позволили открити враждебни действия. На първо място, никой няма да им го позволи, и на второ – Рияд и Техеран знаят, че подобни действия няма да доведат до нищо добро нито за едната, нито за другата страна”, убеден е Начев.

Той е категоричен, че пазарът е натискан спекулативно. “Има сериозни количества петрол, който няма реализация на пазара. Няма никаква причина за очаквания от 80 или дори 100 долара за барел. Това са изключително несериозни твърдения", потвърди Васко Начев.

Той обясни, че петте милиона барела с които Саудитска Арабия намали добивите си са като реакция за сигурност, не е заради повредени съоръжения. “Тяхното изявление гласеше, че до 48 часа добивите ще бъдат възстановени. Ударена е рафинерията, а тя няма общо със суровия петрол. Саудитска Арабия има запаси от нефт, за да задоволи за 45 дни пазара, на който тя предлага. Това са 10,7 милиона барела дневно, става дума за огромни запаси”, изтъкна експертът .

Начев смята, че изявленията на хора от Българската петролна и газова асоциация, че нефтът ще стигне 80-100 долара за барел, са “просто подготовка за хората, за да свикнат с повишението на цените, което ще видят след седмица”.

“Това е спекулативно, некоректно и няма никакви основания", повтори Начев. Той напомни, че пазарът беше тестван доколко ще издържи и се видя, че намеренията на спекулантите от порядъка на 70 долара не са възможни и цената спря на около 67-68 за барел един ден след случката в Саудитска Арабия.

Експертът прогнозира и даде гаранция, че "до края на седмицата или средата на следващата котировките ще си върнат старите позиции или най-много един-два долара над тях".

В коментара си той отбеляза, че в глобален икономически аспект нещата не са розови и изкуствено повишаване на цената ще доведе до това, че ще затрудни реализацията на много по-малки количества нефт.

“В момента пазарът поглъща 100 милиона барела, а при една рецесия (Европа вече е в такава) няма как количествата да не бъдат намалени", потвърди Васко Начев и набеляза какво ще се случи. "Високи цени на нефта ще помогнат на ВЕИ сектора, които с нетърпение ги очакват, за да започнат инвестиции в алтернативни източници. Нещата са доста комплексни. Политическото говорене не кореспондира с нефтения пазар в момента", посочва той.

Начев е на мнение, че е недопустимо  пет частни компании, акционери в „Северен поток 2“, да определят дневния ред на Европа. ”Газовият балансьор за Европа е Украйна, и това го знаят и украинците, и руснаците. Няма как тази страна да бъде заобиколена и пренебрегната, тя не е в слаба позиция”, потвърди енергийният анализатор.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още