IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия възстанови частично производството на петрол в ударената централа

Въпреки това сроковете се оказват по-далечни от очакваното

22:41 | 17.09.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Амин Насър по време на днешната пресконференция. Снимка: Ройтерс</em></p>

Амин Насър по време на днешната пресконференция. Снимка: Ройтерс

Централата в Абкаик е започнала отново работа и в момента произвежда около 2 млн. барела дневно. Така се възстановяват малко под половината от загубената продукция, след като съоръжението бе ударено от безпилотни самолети в края на миналата седмица. Това съобщи главният изпълнителен директор на държавната компания Saudi Aramco Амин Насър, цитиран от Bloomberg.

Кралството очаква централата да възстанови нивата на производство преди атаката от около 4,9 млн. барела дневно ден преди края на септември, посочи още той по време на среща с медии в Джеда.

Въпреки това е възможно да отнеме повече време – поне до ноември, преди страната да се съвземе напълно, посочи на свой ред саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман.

Дългоочакваното изказване на властите в кралството – което преди удара добиваше около 10% от световния петрол – даде на пазара така жадуваната яснота. Сроковете обаче се оказват по-далечни от очакваното.

Поевтиняването на петрола, което започна, след като суровината отбеляза най-голямото си процентно еднодневно поскъпване в понеделник, продължава стремглаво и след изказването от Рияд.

Малко след нападението представители на властта дадоха сигнал, че по-голяма част от производството ще бъде възвърнато в рамките на дни, а до седмици налице ще е добивът в пълен капацитет. В следващите дни прогнозата обаче започна да изглежда все по-песимистична, след като се появиха снимки от пораженията върху производствените мощности.

Двадесет минути след 22 ч. българско време международният бенчмарк Брент отписва 7,26% от стойността си до цена от 64,01 долара за барел. От своя страна американският сорт WTI се разделя с 6,40% от стойността си до 58,66 долара за барел.

Министърът и изпълнителният директор увериха купувачите на саудитски петрол, че износа на Aramco няма да бъде свит през този месец като за сметка на това ще бъдат намалени стратегическите резерви на страната. Кралството също така временно намалява темпа, с който местните рафинерии обработват петрол с около 1 млн. барела дневно, което ще освободи повече количества за износ.

Въпреки това според данните на енергийното министерство, представени от министъра, на страната ще й трябват месеци, за да се възстанови напълно от инцидента. Пълният капацитет от 12 млн. барела дневно ще може да бъде възстановен в края на ноември, като около 11 млн. барела дневно ще могат да бъдат възвърнати до края на този месец, посочи той.

Принц Абдулазис заяви, че не иска да коментира това дали Иран стои зад нападението, каквито обвинения вече отправиха САЩ.

Пентагонът подготвя доклад за това кой е отговорен за атаката, като се очаква текстът да бъде публикуван в рамките на 48 часа, заяви американски представител във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Сега според мен, СА трябва да се консултират с Ердоганя, по повод купуването на С-400 от Масква, щото се видя че млрдите дето ги фърлиха за Петриоти и прочие томахавки са си чиста загуба :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Много над тая цена, кога е made in USA. Когато неюосредствената печалба остане на заден план, напълно осъществимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
То, да го гледаш и да хванеш вяра, е различно, не мислиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Много филми гледаш. Гледай и този,че Земята е плоска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
Pyramid
преди 4 години
Доколкото съм чел, американските рафинерии основно, работят с малко по-тежки миксове от това, което добиват шистовите им компании. Те предимно изнасят а, знаем, износът -това са пари..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Дроновете за подобни цели, са далеч над 1000$, тоя който иранците свалиха преди 1-2 месеца, струваше над 120млн$, а цената за полета бях чел, че е около 15к$ на час. Второ Америка имаше забрана да изнася петрол допреди 2-3 години, съмнявам се за това време да са направили сериозен пазар, особено като се има предвид, че те са най-големият консуматор на петрол в света, по-скоро е някакъв символичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
Pyramid
преди 4 години
Янките опитват на глу..паци да ни правят. Извършител може да е всеки но, преди да вярваме на този или онзи, би трябвало, да проверим, кой печели от атаката. Страна под тежки санкции, която не ознася (като Иран), просто, няма логика, да е замесена. Друг въпрос е няколкото шистови компании, с пряк интерес да вдигнат продажби, как биха,се чувствали. А един дрон, за под $1000 да се пожертва... и дори два, три, четири, за такова свято дело, не е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още