IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключът към добрите финансови резултати е контролът, а не избягването на риска

Липсата на независимост, достойнство и свобода в напреднала възраст е истинският финансов риск

14:24 | 03.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

За да постигнете каквото и да било в живота, трябва да поемате рискове с вашия финансов, социален и човешки капитал. През годините срещнах много финансово успешни хора, при които не беше очевидно какви рискове са поели, за да създадат своето богатство. Обикновено има много тънка разлика между благоразумието и късмета, пише за в. Financial Times Джейсън Бътлър, експерт по финансово благополучие.

Рискът е една от най-трудните концепции за дефиниране и измерване, и заедно с факта, че ние сме склонни да мразим загубите два пъти повече, отколкото да харесваме печалбите, това затруднява вземането на добри финансови решения. Нашето възприятие за риска е силно повлияно от предишните ни преживявания, толкова колкото от случващото се в настоящето.

Например родителите на бейби бумърите (хората, родени между 1946 г. и 1964 г. - бел. ред.), които са израснали по време на депресията през 30-те години и втората световна война, имат много по-предпазливо отношение към парите от децата си. Пенсионерите инвеститори, които избягаха от фондовия пазар, след като видяха, че инвестиционният им портфейл спада с 50% през 2008/09 г., платиха много висока цена за пропуснатата възвръщаемост през последните 10 години.

Също така ни е трудно да предвидим бъдещото си финансово аз. Въпреки че можем да погледнем назад и да видим как са се променили мненията ни, обикновено не успяваме да предвидим как ще се промени бъдещото ни аз. Това има отражение върху нашите ежедневни решения за разходи и инвестиции.

В сферата на инвестициите ежедневната нестабилност на цените се използва като синоним на риска, тъй като е лесно да се измери. Уорън Бъфет подчертава, че се интересува по-скоро от фундамента на една компания - и дали настоящата цена е справедлива в контекста му - отколкото от историческите цени.

Фокусирането върху ежедневните възходи и спадове на инвестиционния пазар е малко като измерване на разстоянието между вашия дом и местоработата ви с линийка. Експертът по въпросите на поведенческите финанси Дейниъл Кросби описва волатилността на инвестициите като „средството, чрез което поведенческият инвеститор получава огромно възнаграждение за капчицата смелост и търпение, които проявява“.

Има голяма разлика между възвръщаемостта на инвестициите (дивидентен доход и растеж на печалбата) и спекулативната възвръщаемост (краткосрочните промени в цената, която хора плащат за единица настояща и бъдеща печалба). Докато печалбите и дивидентите могат да спаднат в краткосрочен план, те обикновено нарастват с течение на времето. Бенджамин Греъм, менторът на Уорън Бъфет, се изрази добре, когато каза, че фондовите пазари са машина за гласуване в краткосрочен план и машина за претегляне в дългосрочен.

Когато става въпрос за изграждането и запазването на нашия финансов капитал, основните рискове са лошата възвръщаемост на пазара, възвръщаемостта, която е доста под средната историческа стойност или купуването и продажбата на инвестиции в неподходящ момент.

Повечето хора интуитивно разбират, че рискът и възвръщаемостта са свързани, но не успяват да осъзнаят, че що се отнася до инвестирането връзката не е линейна. По-високият инвестиционен риск не води непременно до по-висока възвръщаемост: той води до по-голяма променливост на възвръщаемостта. Несигурният или променлив резултат е цената, която плащате за възможността, а не сигурността, за по-добро представяне.

Можете да наклоните шансовете за успех в своя полза като избягвате големи финансови шокове.

За непрофесионалните инвеститори диверсификацията е най-добрият безплатен обяд, след като чрез разпределянето на парите си в много различни облигации и акции те минимизират риска от загуба на капитал или лошо представяне без да намаляват потенциалната възвръщаемост.

Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
"Пенсионерите инвеститори, които избягаха от фондовия пазар, след като видяха, че инвестиционният им портфейл спада с 50% през 2008/09 г., платиха много висока цена за пропуснатата възвръщаемост през последните 10 години."Способността на централните банки да докарват от същата доходност е със силно отрицателен знак .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още