IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната упорито остава под целта на ЕЦБ

Потребителските цени се повишиха през август отново само с 1%, главно поради по-достъпните цени на енергията

13:10 | 18.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в еврозоната остава отново далеч от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) преди всичко заради по-достъпните цени на енергията. Потребителските цени се повишиха през август отново само с 1% спрямо същия месец на миналата година, потвърди предишната си оценка статистическата агенция Евростат в сряда. Така инфлацията остава на най-ниското си ниво от ноември 2016 г. насам. ЕЦБ се стреми към стойности от малко под два процента в средносрочен план, но не успява да достигне тази цел от години.

Тъй като това е малко вероятно да се промени до 2021 г. според икономистите на ЕЦБ, през миналата седмица централната банка реши да продължи политиката си на нулеви лихви, като повиши наказателните лихви за банкови депозити и реши да възобнови покупките на облигации.

Докато инфлацията не достигне целта, лихвените проценти няма да се повишават, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Луис Де Гиндос в Мадрид. Паричните власти се притесняват не само от слабата инфлация, но и от търговския спор между САЩ и Китай и мрачните икономически перспективи. Компаниите пък са обезпокоени заради приближаващия Brexit.

През август цената на енергийните стоки се сви средно с 0,6 процента. А юли имаше ръст на цените на енергията с 0,5 процента. От друга страна, услугите поскъпнаха с над 1,3%. Цените на необработената храна се увеличиха дори с 2,5 процента.

Междувременно инфлацията във Великобритания падна до най-ниското си ниво от 2016 г. насам. Потребителските цени са се увеличили с 1,7 процента в сравнение със същия месец на миналата година. Това поставя стойността доста под инфлационната цел на Английската централна банка от 2 процента. През юли стойността на инфлацията все още беше 2,1 процента. 

За България инфлацията е 2,5 на сто през август, показва още статистиката на Евростат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още