IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" подписа с "Аркад" за "Турски поток"

Стойността на подписания контракт е 1,102 млрд. евро

13:21 | 18.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгартрансгаз" ЕАД и обединение "Консорциум Аркад" подписаха договор за изграждането на газопровода „Турски поток“.

Контрактът е за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница, предава БТА.

Стойността на подписания договор е 1,102 млрд. евро. Срокът на реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия и по трасето към Унгария, за да стигне до хъба в Австрия.

Договорът бе подписан в Гранитна зала на Министерския съвет в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, посланика на Кралство Саудитска арабия Месфер Бин Абдулрах. От страна на "Булгартрансгаз" договорът бе подписан от Любомир Кръстев, а за "Консорциум Аркад" - от Хани Али Абдул Латиф Абдул Хали. 

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов изтъкна, че днес се дава началото на изключително важно сътрудничество със Саудитска Арабия. С това ще се гарантират доставката на природен газ както за територията на България, така и за Балканите и Европа.

Премиерът Борисов допълни, че е имало много срещи както с руските партньори, така и с колегите от Саудитска Арабия. Той изтъкна, че това е т. нар. "Балкански поток". "По този начин оставаме на газовата карта", коментира още Борисов.

Investor.bg припомня, че строежът на българския участък на „Турски поток“ временно бе замразен заради спора между „Булгартрансгаз“ ЕАД и саудитската група „Аркад“.

До делата в съда се стигна, след като „Булгартрансгаз“ първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след това се обърна към класирания на второ място консорциум „Газово развитие и разширение в България“, оправдавайки се с неспазване на сроковете за подаване на необходимите документи от страна на „Аркад“.

В края на юни сезираната от саудитския консорциум Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) определи решението на „Булгартрансгаз“ за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на „Аркад“.

Върховният административен съд не позволи на „Булгартрансгаз“ да сключи договор с „Газово развитие и разширение в България“, което постави множество въпросителни пред изграждането на съоръжението.

Преди два дни ВАС прекрати делото срещу КЗК за избор на изпълнител на проекта "Турски поток".

Арабско-италианският консорциум "Аркад" предложи най-добрата оферта за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", която е в рамките на посочената от "Булгартрансгаз" цена. В този вариант изграждането на целия проект предвижда да отнеме около година и половина и да струва около 1,1 млрд. евро. Офертата на втория допуснат в надпреварата италиано-люксембургски консорциум е почти двойно по-висока.

„В момента между България и Русия има изключително прагматични, точни, коректни и много делови отношения. Те са взаимноизгодни и равноправни за всяка една от страните“, каза още Бойко Борисов на брифинга в Министерския съвет с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров след подписването на договор между "Булгартрансгаз" и "Консорциум Аркад".

Бойко Борисов добави, че е оптимист за проекта АЕЦ "Белене".

„В момента се работи активно за създаването на консорциум. Българската страна ще се постарае максимално бързо да направи преговорите с всички потенциални стратегически инвеститори за проекта. Виждам огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект", коментира Бойко Борисов.

Министър Мантуров припомни, че от руска страна са подали заявка за строежа на АЕЦ "Белене" и Русия е готова да участва в този проект в международен консорциум. "Смятам, че това е един оптимален вариант", каза Денис Мантуров.

Русия има интерес да разшири сътрудничеството с България във фармацевтичната промишленост, съобщи още Мантуров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още