IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Помпео: Атаката срещу Саудитска Арабия е „акт на война“

Американският дипломат заяви, че най-вероятно атаката е започнала от Югозападен Иран

22:15 | 18.09.19 г. 2
<p>
	Американският държавен секретар Майк Помпео (в средата).&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Майк Помпео (в средата). Снимка: Ройтерс

САЩ искат да създадат коалиция от европейски и арабски партньори срещу Иран след атаката с десет дрона срещу петролни съоръжения на Саудитска Арабия, която американският държавен секретар Майк Помпео определи в сряда като „акт на война“ срещу най-големия световен износител на петрол, съобщава Ройтерс. 

„Това е атака с мащаб, какъвто не сме виждали досега“, заяви Помпео пред репортери, пътуващи с него, преди да кацне в саудитския град Джида за среща с принц Мохамед бин Салман. „Саудитците са нацията, която беше нападната. Това се случи на тяхна територия. Считам това за пряк акт на война срещу тях. "

Помпео, който също ще посети Обединените арабски емирства, заяви, че ударите с дрон и крилати ракети по две саудитски нефтени инсталации в събота не са дошли от бунтовническата групировка хуси, която пое отговорност за атаките.

Рияд заяви, че са използвани ирански оръжия и че разследва мястото, от което са били изстреляни безпилотните летателни апарати. Иран отрече всяко участие в атентата, довел до блокиране на половината производство на петрол в Саудитска Арабия.

Помпео заяви, че моделите на полетите предполагат, че атаката не е от юг, където се намира Йемен, и че американската разузнавателна общност има „голяма увереност“, че използваните оръжия не присъстват в арсенала на хуси.

Иран излага на риск глобалното снабдяване с енергия, подчерта Помпео.

„Знаем също, че това са системи, които иранците не са разположили извън страната, доколкото ни е известно“, добави той. „Не видяхме доказателства, че апаратите идват от Ирак.“

Във вторник Ройтерс съобщи, че САЩ смятат, че атаките са били стартирани в югозападен Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
...ПВО-то с прехвалените "пейтриът" -ти нещо не е работила, като що требе? ...ама нали обичате войните? ...изпепелихте толкова земи и избихте стотици хиляди хора, радвайте се де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
rooctcho
преди 4 години
САЩ много мислят .... да си я водят новата война без Европейците. Достатъчно ни прецакаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още