IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо броят на катастрофите расте?

Малина Крумова представи основните изводи от доклада за безопасността на движението по пътищата

14:41 | 19.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Защо се стига до толкова пътно-транспортни произшествия, толкова ранени, толкова загинали? Това е основният фокус на доклада за безопасността на движението по пътищата, представен от председателя на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова в ефира на БНТ.

Тя посочи, че това е първият по рода си доклад от гледна точка на мащаба, в който той се изготвя. 

„Това, което ние се опитахме да направим, със съдействието на всички институции, е именно да се фокусираме върху елементите и фактори, които определят този резултат - защо се стига до толкова ПТП-та, толкова ранени, толкова загинали. Фокусирали сме се върху всички важни елементи - правната и институционалната рамка, състоянието на пътищата, подготовката и поведението на водачите, състоянието на автомобилния парк и, разбира се, спешната помощ“, каза Крумова.

Докладът констатира пропуски, върху които трябва да се работи. Според статистиката на МВР 96% от пътнотранспортните произшествия са по вина на шофьорите. Крумова посочи обаче, че това са данни по първоначален оглед на местопроизшествието, които не отчитат резултати от последващи експертизи.

Тя каза, че е изключително важно, когато шофьорът е сгрешил, да бъдат проследени причините за неговата грешка.

Докладът предлага въвеждането на механизъм тежките пътнотранспортни произшествия да бъдат обследвани от комплексни екипи, които да установяват механизма на случване на произшествията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
cymru
преди 4 години
Явно към вината на водачите се добавя и това , че са виновни, че карат по тези *** пътища, с тази *** сигнализация, с тези *** стари таратайки и с *** КАТ дето само по храстите се крие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още