IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк трупа преднина пред Лондон в класацията за финансови центрове

При подреждането относно конкурентната среда за финтех компаниите водят Пекин и Шанхай, следвани от Ню Йорк, Лондон, Сингапур, Сан Франциско и Чикаго

17:32 | 19.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ню Йорк увеличава преднината си като най-голям финансов център в света, като Лондон едва се задържа на второ място пред Хонконг заради негативното влияние на несигурността по отношение на Brexit, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проучване на Z/Yen Group. 

Ню Йорк дръпва пред Лондон с до 17 пункта, докато добрите постижения на други центрове, по-специално Париж, поставят под риск позицията на Лондон в индекса, посочват съставителите на Global Financial Centers Index (GFCI).

Хонконг сега е само на два пункта зад Лондон, където ключов проблем за финансистите остава въпросът дали излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) на 31 октомври ще възпрепятства свободното движение на кадри.

Индексът GFCI класира 114 финансови центъра, съчетавайки оценките на професионалисти от финансовия сектор с данните.

„Анкетираните специалисти смятат, че Ню Йорк, Хонконг и Сингапур ще се възползват значително от Brexit. В Европа Франкфурт се смята, че ще има най-голяма полза, следван от Париж, Люксембург, Цюрих и Дъблин“, посочват съставителите.

Сингапур, Шанхай, Токио, Пекин, Дубай, Шънджън и Сидни съставляват останалата част от първите 10 центъра. Възходът на Шънджън, Дубай и Сидни изхвърли Торонто, Цюрих и Франкфурт от топ 10.

„Конкуренцията на върха на GFCI е сериозна. Лондон остава на второ място, но признаците относно бъдещето му са притеснителни, когато азиатските и други европейски центрове се представят силно “, коментира Майкъл Майнели, председател на Z/Yen. „Несигурността на политиката, Brexit, търговските войни и геополитическите вълнения причиняват допълнителна нестабилност в дейността на финансовите центрове“, добавя той.

За първи път е публикуван и индекс, който класира финансовите центрове спрямо средата за финтех компаниите, като тук Пекин и Шанхай водят, следвани от Ню Йорк, Лондон, Сингапур, Сан Франциско и Чикаго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още