IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank съкращава над 4 хил. работни места и закрива 20% от клоновете си

Мерките са част от новата стратегия на компанията за преструктуриране след неуспешния опит за сливане с Deutsche Bank

22:43 | 20.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Commerzbank съобщи, че иска да закрие хиляди работни места и да затвори една пета от клоновете си в нова стратегия за преструктуриране след неуспешния опит за сливане с Deutsche Bank, предава Ройтерс.

Банката, която е частична собственост на германската държава след спасителна програма, цели също така да продаде дял в полския си филиал mBank и да погълне дъщерната си компания Comdirect.

Commerzbank съобщи, че стратегическият план включва инвестиция на стойност 1,6 млрд. евро (1,8 млрд. долара), като 750 млн. евро ще отидат за нови технологии, а останалите ще бъдат заделени за преструктуриране.

Банката съобщи, че проектомерките ще бъдат обсъдени на заседание на надзорния съвет на 25 и 26 септември. Тя допълни, че все още не е взето окончателно решение.

Книжата на Commerzbank, която преразглежда стратегията си през последните седмици, поскъпнаха с 0,8% в търговията през късния следобед, като някои инвеститори казват, че мерките не са достатъчни.

Банката беше изключена от индекса на сините чипове DAX миналата година, което показва предизвикателствата за банките в най-голямата икономика в Европа след световната финансова криза.

Commerzbank съобщи, че ще съкрати 4300 работни места в някои страни, но ще добави 2 хил. позиции в „стратегически области“, така че общият брой на служителите на компанията ще намалее с около 2300 работни места на пълно работно време, равняващи се на 5,7% от персонала й. В момента в банката работят 40 700 души.

Продажбата на mBank ще намали служителите й с още 6600 души. Компанията цели също така да свие броя на клоновете си с 200 до около 800.

Продажбата на дела от 69,3% в mBank има пазарна стойност от над 2 млрд. евро (2,2 млрд. долара). Commerzbank съобщи, че приходите ще й позволят да задейства по-бързо стратегията си и свързаните с нея инвестиции.

Банката, която притежава 82% от Comdirect, предвижда да предложи премия от 25% за акциите, които не притежава. Книжата на Comdirect поскъпнаха с 26%.

Германските банки се борят с наследство от лоши дългове, раздут щат и глоби десет години след световната финансова криза. Commerzbank вече намали служителите си и опитва да ограничи бек офис операциите си, за да се върне към печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
Ivel
преди 4 години
Глей ги па тия немци, това опитали, онова, направо я уривайте тая банка, ако не знаете как да ви пратим експерти. Тук има едни дебелаци дето знаят как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още