IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа изпуска възможността да намали трудовата миграция

През последните 30 години посткомунистическите държави трансформираха икономиките си, а сега зората на гиг икономиката предлага шанс за нова стъпка напред

17:45 | 21.09.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новата ера на пазара на труда се очертава като пропусната възможност за по-бедните части от Европа да намалят изтичането на квалифицирана работна ръка, посочва в свой материал Bloomberg TV Bulgaria.

Стотици хиляди сърби, украинци и румънци изкарват прехраната си чрез глобални платформи за заетост на свободна практика, работейки за международни клиенти, които плащат по-добре от местните компании. Това би могло да е перфектен начин хората да се задържат в страната, вместо да търсят по-добри възможности извън нея. Вместо това обаче остарелите регулации карат тези хора да живеят на ръба на закона, проваляйки се в опитите си да спрат изтичането на умове.

От векове Източна Европа е ръководена от желанието да се състезава със Запада. През последните три десетилетия посткомунистическите държави трансформираха икономиките си и станаха част от глобалните вериги за доставка. Сега зората на гиг икономиката (от англ. жаргон за епизодични ангажименти) предлага шанс за нова стъпка напред. Поколенията, които са израснали след края на Студената война обаче, са управлявани от някои от най-корумпираните политически системи в Европа.

Много западни икономики въведоха високи нива на защита и гъвкаво законодателство, когато се появиха платформите за служители на свободна практика. И те продължават да развиват тази сфера от икономика: Великобритания например предложи през миналата година да се увеличи законовата защита на тези работници.

Миналия месец Калифорния прие закон, който може да накара компаниите да прекласифицират работниците на свободна практика като служители – ход, който ще им осигури по-високи нива на трудова защита. Законовата уредба е дебат в страните от Германия до САЩ, които се опитват по-скоро да дефинират индустрията и да регулират отношенията между работодатели и служители, отколкото да легализират новите работи.

„Добрите новини са, че Украйна, Румъния и Сърбия имат изобилие от висококвалифицирани служители в областта на технологиите. Много от тях работят дистанционно, което значително намалява изтичането на кадри“, твърди Жанин Берг, старши специалист в Международната организация на труда в Женева.

Междувременно опцията тези хора да започнат да работят за себе си става все по-привлекателна предвид безкрайните възможности.

Предупрежденията обаче се засилват. Румъния се нуждае от „предефиниране и реформи на трудовите отношения“, според финансирано от Европейската комисия изследване на Института за обществени политики. В Украйна Международната организация на труда настоя миналата година за „политическа отговорност, която да може да повиши ползите от работната трансформация“.

Международният валутен фонд посочи през юли, че страните в Източна Европа трябва да направят повече от това да „запазят и използват по-добре съществуващата в тях работна сила“, за да се справят със значителния спад на населението в тях, предизвикан отчасти от нарастващата миграция.

Изтичането на кадри е общ проблем за Румъния, Украйна и Сърбия. То допринесе за напускането на общо 600 хил. души от трите страни през 2016 г. в търсене на по-добри възможности за работа и живот. Това е трикратен ръст спрямо 2000 г., сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Сърбия не е включила работниците на свободна практика в трудовото си законодателство. Украйна пък им позволява да се регистрират и да плащат по-ниски, но без протекции. Новото правителство на страната обеща промени в тази насока до края на годината.

И докато от Румъния се изисква да приеме законодателството на Европейския съюз, работата протича бавно сред почти постоянните политически сътресения. Министерството на труда в Букурещ заяви, че работи по прилагането на изискването с краен срок до 1 август 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Ако питаш англичаните, които гласуваха за Брекзит, те изобщо не са се замислили за това. Просто са си казали, че трябва да изчистят източноевропейците, с които се напълни държавата и те така те..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Само дето блумберг не дава отговор на въпроса ако икономически имигранти изведнъж се приберат по родните си места в Източна Европа кой ще работи в западноевропейската икономика и срещу какво заплащане.Имал съм възможност да наблюдавам как работят немци, австрийци, шведи, французи, датчани за 3-4 пъти по-висока часова ставка. Не могат (или не искат) да свършат и половината от изработеното от работник от Източна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Там работат е отдавна изпусната. Само "лош мат'риал" останал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Mit1
преди 4 години
Явно изследването е направено само за тези 3 държави. Статията е полезна и интересна, предпочитам да я има, отколкото да липсва поради причината, че я няма България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
majnata
преди 4 години
България що я нема бе , блумбърг ... или ние вече сме "отработени" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още