IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелският магнат Барън Хилтън почина на 91-годишна възраст

При неговото управление Hilton Hotels стана първата листната на борсата компания, която навлезе в американската хазартна индустрия

11:20 | 22.09.19 г.
<p>
	Барън Хилтън.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Барън Хилтън. Снимка: Архив Ройтерс

Хотелският магнат Барън Хилтън, син на Конрад Хилтън, който разшири хотелската империя на бащата си и постави бранда на водеща позиция в хазартната индустрия в Лас Вегас, почина на 91-годишна възраст, съобщава Bloomberg.
Хилтън е починал в четвъртък от естествена смърт в дома си в Лос Анджелис, съобщава Conrad N. Hilton Foundation в комюнике.

Той работи петдесет години в Hilton Hotels Corp., като 30 години беше главен изпълнителен директор на компанията. По време на управлението му базираната в Бевърли Хилс, щата Калифорния, компания беше петата по големина американска хотелска верига. През 2007 г. той стана съпредседател, след като компанията беше придобита от Blackstone Group в сделка за 26 млрд. долара, включително дълга. По това време хотелският оператор беше втори по големина в страната.

Нетното богатство на Хилтън се оценява на 1,25 млрд. долара според Индекса на милиардерите на Bloomberg.
Хилтън контролира развитието на кредитната карта Carte Blanche, която компанията продаде през 1966 г. за 12 млн. долара на First National City Bank, предшественик на днешната Citigroup. Той беше пионер в доходоносната практика за продажба и обратно наемане на недвижими имоти, като продаваше хотели и продължаваше да ги управлява.

В началото на 70-те години Хилтън контролира придобиването на Flamingo Hotel и Las Vegas International, който по-късно е прекръстен на Las Vegas Hilton. Ходът превърна Hilton Hotels в първата компания, листната на борсата в Ню Йорк, която навлиза в американската хазартна индустрия.

Като президент Хилтън работи с главния изпълнителен директор Стивън Боленбах за разширяването на казино операциите на компанията в Мисисипи и Атлантик Сити, щата Ню Джърси, и придобиването на Bally Entertainment за около 3 млрд. долара през 1996 г. Две години по-късно ръководителите разделят хазартния си бизнес.

Силата на гостоприемството

„Винаги намирах вдъхновение в това, че той виждаше огромен потенциал гостоприемството да промени света към по-добро“, казва главният изпълнителен директор на Hilton Кристофър Насета в комюнике.

Макар и успешен като ръководител на семейния бизнес той постигна успех и като предприемач. Заедно с петролния магнат от Тексас Ламар Хънт Хилтън помага за създаването на Американската футболна лига (АФЛ) и е първият собственик на отбора Los Angeles Chargers. АФЛ и конкурентът й Националната футболна лига обявяват сливането си през 1966 г., същата година, в която Хилтън продава мажоритарния си дял в отбора, който по това време вече се нарича San Diego Chargers. Впоследствие отборът се установява в Лос Анджелис.

„Най-щастливите дни в живота ми бяха дните, когато се занимавах с Chargers“, споделя той в интервю за Los Angeles Times през 2009 г.

Уилям Барън Хилтън е роден на 23 октомври 1927 г. в Далас, син е на Конрад Хилтън и Мери Барън. Той е на 8 години, когато родителите му се развеждат, след което баща му се жени за актрисата За За Габор през 1942 г.

Парис и Ники

Той има двама братя – Ерик, който става ръководител в Hilton Hotels, и Конрад Никълсън-младши (Ники), мениджър в международното подразделение на Hilton. Барън е кум на сватбата на Ники през 1950 г. с кино звездата Елизабет Тейлър. Двамата се развеждат след по-малко от година. Сред другите известни членове на семейството са Парис Хилтън и Ники Хилтън, негови внучки и богати наследници. Ерик умира през 2016 г.

През 1981 г. Барън Хилтън споделя пред списание People, че е пропилял младостта си и е бил изгонен от четири или пет училища. Той допълва, че не бил близък с баща си, който изградил хотелска империя от мотел в град Сиско, щата Тексас, през 1919 г.

Хилтън пропуска колежа и служи в американските военноморски сили. През 1954 г. той става вицепрезидент на Hilton Hotels.

Когато Конрад Хилтън умира през 1979 г., той дарява голяма част от богатството си на частната си фондация, която подпомага католически монахини и други благотворителни организации. Барън Хилтън оспорва завещанието на баща си и след дългогодишни съдебни битки постига споразумение, което му предоставя ефективен контрол върху над 34% от акциите на Hilton.

През 2007 г. Барън Хилтън съобщи, че ще последва примера на баща си и ще остави 97% от богатството си на Conrad N. Hilton Foundation. Очаква се планираното дарение да увеличи бюджета й до 6,3 млрд. долара, сочат данни на фондацията.

Една от страстите му е да кара самолет. „Хотелите са моето призвание, но авиацията определено е моето хоби“, казва Хилтън пред списание Forbes през 2010 г. Той притежаваше флотилия от самолети, хеликоптери, хидроплани и свръхзвуков самолет. Хилтън е спонсорирал опити за обиколка на света с балон, които той наричаше „стаята с най-прекрасна гледка – гледка към света“.

През 1947 г. Хилтън се жени за Мерилин Джюн Хоули, която умира през 2004 г. Те имат осем деца – Уилям Барън-младши, Хоули, Стивън, Дейвид, Шарън, Ричард, Даниел и Роналд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още