IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет на нещата и автоматизацията - бъдещето на земеделието

Мобилно приложение за проследяване на камеството по веригата на доставки и производството на хранителни продукти е спечелил първият Агро Хакатон

12:32 | 23.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Първият Агро Хакатон в България се проведе преди 10 дни в село Изгрев. На него се събраха млади хора, които имат интерес към земеделието, но и работят с различни технологии и иновации. Това каза Боби Бахов, технологичен предприемач, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Имаше различни интересни идеи, разказа той. 

"Печелившият екип беше с проект за проследяването на качеството и на цялата верига на доставки и производство на хранителни продукти, така че потребителите да имат ясна представа", коментира Бахов.

"Имаше и други идеи за използване на технологии, които да помагат на пчелари – умни кошери и анализ на данни, свързани с кошери", допълни Бахов.

Фокусът на хакатона беше свързан с интернет на нещата и автоматизацията на земеделието, заяви той.

„Имаше различни идеи за имплементация на сензори. Екипът, който завърши на второ място, представи идея за анализ на данни от земеделски машини. Чрез тези данни може да се проследи как е използвана машината и какво е нейното състояние. След това се използват алгоритми за предвиждане на различни състояния на машината“, коментира Боби Бахов.

Един от екипите, който взе награда, разработи прототип на мобилно приложение. Предназначението му е да помага на лозарите и при снимка на лозово листо да се анализира здравето на лозята, коментира Бахов.

"Някои от участниците бяха поканени да представят идеите си в Министерството на земеделието", посочи той.

"Има много интересни проекти на холандски компании", сподели той. „Има умни оранжерии, където фермерът управлява производството изцяло дистанционно. Това включва анализ на посевите чрез различни детектори за температура и влажност“, разказа още Бахов.

Целия разговор с Боби Бахов вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Сгрешено изписване на "Качеството" е, разгадах го, може да триете коментара ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Отлично събитие. Какво означава обаче "камеството" ? Четвъртата дума в подзаглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още