IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Тепърва ще изчисляваме вредите от фалита на Thomas Cook

Задълженията на Thomas Cook ще бъдат покрити от британския застрахователен фонд Atol, за което българските компании ще трябва да попълнят специален формуляр

17:49 | 23.09.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българското Министерство на туризма тепърва ще анализира щетите от фалита на британския туроператор Thomas Cook. Това стана ясно от изказването на министъра на туризма у нас Николина Ангелкова, която даде извънреден брифинг по темата след обявения в ранните часове на 23-ти септември фалит на един от най-големите туроператори. 

"Ние сме в непрекъсната координация с британското посолство. Британското правителство е предприело стъпки всички туристи да бъдат върнати обратно по своите домове с помощта на британския орган за гражданско въздухоплаване", подчерта Ангелкова. 

„В интерес на истината ние от петък сме в контакт с ръководството на компанията и с главния изпълнителен директор, от когото бяхме информирани, че събота и неделя ще бъдат критични с оглед на преговорите, които се водят за спасителния пакет на компанията. За съжаление явно до положителен резултат не се е стигнало и в 4.00 ч. българско време бе обявен фалитът на компанията. Ние сме в непрекъсната координация и контакт с британското посолство", допълни Ангелкова.

"По данни на посолство има около 2500 туристи, които са пристигнали през компанията. Днес се очакват два полета от летище Бургас да бъдат изпълнени към Обединеното кралство. За утре се планират други два полета", стана ясно още от думите на министъра на туризма.

Ангелкова обясни, че задълженията на Thomas Cook ще бъдат покрити от британския застрахователен фонд Atol, за което българските компании ще трябва да попълнят специален формуляр. Тя допълни още, че на 24-ти септември от 16:30 ч. ще има среща с българската туристическа индустрия за детайли по процедурите. Предстои Министерството на туризма да пусне специален сайт.

Министър Ангелкова е свикала среща с всички хотелиери, които работят с Thomas Cook.

"Получихме информация от британския орган по гражданско въздухоплаване, че всички 6000 хотела ще получат своите плащания, като попълнят формуляр от от британското посолство. Този фалит ще създаде доста сериозни затруднения по отношение на плановете за сезон 2020 г. и най-вече по отношение на дъщерните компании на Thomas Cook", отбеляза тя. 

350 000 - 450 000 на брой са туристите, които туроператорът води годишно в България, каза още Ангелкова. В България "Астрал Холидейс" е официален оторизиран агент на Thomas Cook. "Нямаме информация за български туристи, които са останали там заради фалита на фирмата", посочи още тя.

Едноименната авиокомпания изпълнява 30-50% от летните полети от Великобритания до българското Черноморие.

Цялото изказване на Ангелкова вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Ако е така, правилният човек е имал лош, даже тотално лош вкус. Или е бил в неизбежна ситуация, нещо като например, или го правиш или ти *** топките. Според мен е нещо такова, неизбежна ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
megiddo
преди 4 години
Т'ва слабоумното на снимката го направиха министър, след като се изчyка с правилния човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Да, вече все повече и повече хора се убеждават, че всъщност англичаните са едни обикновенни $игани. Нагледал съм се на техните простотии около Банско. И се прецакват едни други, никъква почтенност, сами се прецакват помежду си. Могат ли да шлевнат нещо или да прецакат, нямат скруполи да не го направят. Пирвоначално мислех че само тук ги изпращат такива, *** в последствие се убедих, че това си е характерно за нацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Не беше в България и не предпочитам басейни. Беше моментно желание да помързелувам близо до стаята.Сега предварително питам - има ли там англичани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Ха ха.. Пич басейните са най голямия развъдник на бактерии,особено в България. Ако не ми вярваш, поговори си с някой уши, нос гърло, лекар, и после пак *** на басейн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Далеч от английският турист е добро.Това лято викам, айде стига море, да се планцикам малко на басейна на хотела. Отивам - там само нащенци и англичани, прилично татуирани.Жената идва и с погнуса ми посочва в басейна да плува *** - англичаните си тръгваха. Не вярвам да е бил някой от нашенците.Вече на почивка ще гледам и дали там има англичани. Ако да, мене ме нема във целата схема.!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Вредите от Ангелкова, са неизчислими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още