IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ е в готовност да понижи отново лихвите

За пореден път президентът на ЕЦБ призова правителствата, които са в добро финансово състояние, да "действат ефективно и своевременно"

20:37 | 23.09.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова отново да намали лихвените проценти на фона на липсата на ясни признаци за икономическо възстановяване в еврозоната, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в понеделник.

В изказването си пред Комисията по парични и икономически въпроси на Европейския парламент в Брюксел Драги предупреди, че колкото по-дълго време продължава спадът на производствения сектор в еврозоната, толкова по-висок е рискът това влошаване да се прехвърли и към други части на икономиката.

Той призова правителствата в еврозоната да се активизират със свежи държавни разходи, за да подкрепят икономическият растеж, който се е забавил по-значително, отколкото очакваше ЕЦБ по-рано.

Драги прикани правителствата, които са в добро финансово състояние, да "действат ефективно и своевременно". По принцип призивите му срещат хладно отношение от държавите. Германия, най-голямата членка на еврозоната, отхвърли идеята за взимане на заеми, за да се инвестира в инфраструктурата, припомня AP. 

"Въпреки че секторът на услугите в еврозоната продължава да е устойчив, не трябва да сме безучастни относно способността му да устоява на негативните влияния", отбеляза Марио Драги.

Преди по-малко от две седмици ЕЦБ въведе нови мерки, стимулиращи слабата икономика на еврозоната, включващи намаление на лихвите и депозитната лихва до -0,5% и рестартиране от ноември на покупките на еврооблигации за 20 млрд. евро месечно, в опит да засили колебливата икономика в региона, която беше засегната от международното търговско напрежение и слабостта в ключови експортни пазари като Китай.

Последните данни и икономически показатели "не показват убедителни признаци за възстановяване на растежа в близко бъдеще, като балансът на рисковете пред перспективите за растеж остава в посока надолу", заяви пред европейските депутати Марио Драги.

"Продължаваме да стоим в готовност да приспособим всички наши налични финансови инструменти, ако това е оправдано от инфлационните прогнози", подчерта ръководителят на ЕЦБ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
Miraka
преди 4 години
Който не иска да плаща лихва, да не взима заеми. Другото е извращение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 12
SS-23
преди 4 години
Ако ще плаща тия високи лихви, които ги искаш? Кой ?! Лихви изобщо не трябва да има и да видиш как ще ви се отпуши т.н. икономика! В природата няма "лихва", т.е. няма нито натрупване , нито изземване и никой не е "отгоре", а накрая уравнението винаги е равно на нула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 1
Lucifer
преди 4 години
Отрицателните лихви са като да си стигнал дъното, но упорито да продължаваш да дълбаеш в него!По-антиикономика, та няма на къде...пълно безумие...или отчаяно безсилие...драмата ще е пълна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 1
Ivel
преди 4 години
Ха ха, това за лихвата и еврейте ми хареса, този идиотизъм с отрицателните лихви определено раздува балони в недвижимоста, борсите, златото, и не нам си кво още. Лошо ще свърши всичко това, спиннЫм мозгом чувствую!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 1
pinoccio
преди 4 години
Няма никаква разлика между държавния капитализъм в лицето на някогашния съветски социализъм и западния корпоративен капитализъм. И в двата случая хората не притежават нищо. Така лихвеният процент бива лишен от всякаква икономическа стойност. Лихвата е изчезнала, сякаш еввреите отново са взети в робство в Египет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Много добър и точен коментар. Важно е хората да не се подлъгват да теглят кредити САМО защото лихвите били ниски и да заслъжняват чрез тези кредити в свръх надути имоти, с нереално високи цени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
Нема ли го маанат тоя жабар най-после, достаъчно вреди нанесе на европейската икономика. Лошото е че и дъртата лелка след него, може да е още по-зле и от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 54 rate down comment 3
novata_ikonomika
преди 4 години
Драги и минус 50% да направи лихвите няма да помръднат нагоре икономиките. Или инфлацията. Аз ако съм много болен от грип дали ще изпия 1 прахче Фервекс, ако пия половин кило Фервекс няма да ме излекува по-бързо. Най-много да умра. Икономиката трябва да преболедува, неефективните приличащи на соц мастодонти фирми да фалират (като Томас кук, а има още доста такива). И да останат по-малки по размер стопански субекти. Тогава щя дойде по-висока инфлация, защото ще е по-трудно до се картелира и държат близки цени дълго време както правят картелите във всички сфери в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Май е по добре и теб да те понижим, до Марио в затворническа униформа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още