IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След фалита на Thomas Cook - загуби за 100 млн. лв. за българския туризъм

Случаят с британския туроператор е изключителен прецедент в историята на туризма, каза Румен Драганов

10:31 | 24.09.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общо около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора Thomas Cook. Това каза по БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма.

„Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери, е от порядъка на 36 млн. евро“, каза той. Експертът обясни, че сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм. Тук влизат загубите заради отменени полети сега и по зимната програма, а също така и това, че договорите, които бяха сключени за следващия летен сезон 2020 г., няма да се случат.

Оттук нататък няма да текат никакви плащания от британския туроператор, всички плащания към хотелиери, ще бъдат на база на това, че те трябва да се институционализират като кредитори на фирмата чрез синдиците, които са определени, обясни експертът.

В България става дума за около 58 хотела, които имат сключени договори с Thomas Cook, но предстои да се уточни точният брой на засегнатите, каза още Драганов. Предстои да се изчислят и точно загубите им, но колкото и да са те, не могат да бъдат платени, категоричен е експертът. Хотелите ще бъдат превърнати в кредитори, обясни той. Освен това хотелиерите ще трябва да преговорят и с банките за преструктуриране на кредитите, които са взели, каза Драганов.

Румен Драганов  е категоричен, че случаят с Thomas Cook е изключителен прецедент. „Такова нещо не се е случвало в историята на туризма, поне откакто съществува туризъм", заяви експертът.

Той посочи, че най-голямата акция за „спасяване“ на английски туристи, които са по света, е започнала вчера - около 150 хиляди са тези, които трябва да бъдат превозени за няколко дни. 

„Ще бъдем свидетели на една изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд, за който ние многократно сме повтаряли, че България трябва да създаде такъв гаранционен фонд вместо системата за застраховки, която само източва туроператорите. Докато тук цялата "Операция Матерхорн" е за сметка на Thomas Cook, фактически това са парите на тези туристи, които остават в гаранционния фонд, докато те се върнат във Великобритания. Практически нито една стотинка няма да бъде похарчена от британското правителство или от другите туроператори, преди да бъде проведена операцията, посочи Румен Драганов.

Под заплаха е и подразделението на Thomas Cook в Германия, обясни още той. Там обаче действат застраховки чрез лицензиран застраховател, така че каквото и да се случи, всички германски хотели ще бъдат обезщетени.

Румен Драганов припомни, че подобен казус с фалит на туроператор в България се случва за втоори път. Първият беше през 1997 година, когато друга голяма фирма – Томпсън, изтегли всички туристи от България. Но сега този случай е изненада, заяви Драганов.

„Не предполагах, че Thomas Cook няма да намери някакви си 150 млн. английски лири, които не са голяма сума за обемите на тази компания. Но причината е дигиталната трансформация в туризма. Защото Thomas Cook допусна да се разшири до неконтролируеми обеми, а свръхразвитието прави фирмата неуправляема“, каза Драганов.

Една от причините за фалита на британския туроператор е неефективният мениджмънт заради факта, че тримата основни акционери разполагат с малък дял акции, а за сметка на това липсва основен мощен акционер, който да следи управлението да работи ефективно. Това мнение изказа проф. Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет - Варна, пред Bloomberg TV Bulgaria. „След обявяването на фалита ще възникнат щети за хотелиерите и доставчиците, но нещата трябва да се уреждат по цивилизован път“, каза той.

Проф.Стоян Маринов отбеляза, че по груби сметки Thomas Cook през лятото изпраща на нашето Черноморие около 200 000 туристи, като 60% от тях са през юли и август, около 10-15% - през септември, октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 1
melon
преди 4 години
Хотелиерите нямат ли някакво обезпечение на вземанията? Банкови гаранции или някакви застраховки? Подозирам, че сега ще започне едно квичене държавата да........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
caller
преди 4 години
Нормално е, при пазарната икономика е така. Случва се от време на време да има фалити, те са здравословни, особено ако продаваш на цени под себестойност. Знаете ли колко идваше почивката на англичаните през ТС на Слънчака, барабар с полета? Ами проверете, ще се учудите че е направо без пари. Ами накрая сметката трябва да се плати. То и аз искам от Бг-то да предлагаха почивки до Испания например за 300-400лв. а седмица в вкл. полет и 4-5* хотел, ама за нас няма, щото няма кой да работи за едната слава и на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Е до кога ще повтаряме , че отрицателната доходност е нещо нормално .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още