IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България повишава целта си за дял на ВЕИ до 2030 г.

Увеличението е от 25% на 27%, като ръст готвят още Франция и Гърция

20:10 | 24.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България, Франция и Гърция обещаха да актуализират националните си цели за възобновяема енергия и да увеличат дела на вятърните, слънчевите и другите видове възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) съответно до 27%, 33% и 35% от потреблението на енергия до 2030 г., съобщава Euractiv.

Това стана ясно във вторник по време на публичния дебат между енергийните министри на страните членки на Европейския съюз (ЕС) относно националните планове за енергетика и климата (НЕКП) на съответните държави.

Франция реши да повиши целта си за дял на възобновяемата енергия до края на следващото десетилетие от 32% на 33%

България и Гърция заявиха, че ще повишат собствените си цели съответно от 25% на 27% и от 31% на 35%. Гърция вече изненада наблюдателите на срещата на върха на ООН в областта на климата в Ню Йорк в понеделник, като обяви планове за цялостно прекратяване на употребата на въглищата в енергийния си сектор до 2028 г.

Във встъпителната си реч по време на срещата във вторник заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович, припомни на министрите за „пропастта в амбициите“ за постигане на целите на Европа в областта на ВЕИ и енергийната ефективност.

Според ЕК широкомащабното въвеждане на възобновяемата енергия се забавя спрямо първоначално приетите параметри.

Призив за финансова подкрепа

От своя страна бившите комунистически страни като Полша, Чехия и Унгария подчертаха необходимостта от увеличаване на финансирането за постигане на целите в енергетиката и по отношение на климата на блока до 2030 г.

Полша, един от най-непоклатимите противници за повишаване на енергийните и климатичните цели на ЕС, беше сред най-прямите по време на срещата.

„Лесно е да си поставите политически цели, но е по-трудно да ги реализирате“, заяви Кшиштоф Чоржевски, полският министър на енергетиката. Полските цели „вече са много амбициозни“, посочи Чоржевски, като добави, че всяко увеличение ще доведе до „опасни социално-икономически разходи“ за страната му.

По-нататъшните стъпки от страна на Полша „трябва да бъдат покрити от фондовете на ЕС в духа на европейската солидарност“, настоя министърът, като се позовава на продължаващите дискусии относно дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г.

Според проучване на консултантската компания McKinsey за асоциацията на електроенергийната индустрия Eurelectric, трансформацията на енергийния сектор в Полша ще изисква инвестиции от около 147 млрд. евро до 2045 г.

Възгледите на Полша бяха споделени от други бивши комунистически държави.

„В момента анализираме дали има достатъчно средства“, за да увеличим дела на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, заяви чешкият представител, който настоя, че „достъпността“ е от решаващо значение за постигане на климатичните цели.

Представителят на Латвия добави, че е „от съществено значение да се намери допълнително публично финансиране за изпълнението на целите“ и каза, че могат да бъдат предвидени по-амбициозни цели, ако се предоставят повече пари.

По-бедните източноевропейски държави не са единствените, които се оплакваха от цената на енергийния преход.

Германският държавен секретар за енергетиката Андреас Файхт подчерта важността на облекчаването на строгите правила на ЕС за държавна помощ, що се отнася до финансирането на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Изпълнението на целите за 2030 г. „ще зависи до голяма степен от офшорния вятър“, заяви Файхт. „Това е важно да се вземе под внимание при преразглеждането на правилата за държавна помощ“, добави той.

Тази позиция беше подкрепена и от френския представител, който заяви, че „преразглеждането на правилата за държавна помощ е необходимо“, за да се постигнат целите на ЕС за 2030 г.

По-рано тази година ЕК предложи да актуализира насоките си за държавна помощ, като заяви, че субсидиите за ВЕИ трябва да бъдат прекратени, тъй като вятърната и слънчевата енергия стават конкурентни на изкопаемите горива.

Между самите страни има сериозни различия по отношение на начина за осъществяване на енергийния преход.

Докато Варшава иска ядрената енергия да допълва ВЕИ, Германия се противопоставя на всяко предложение за подпомагане на ядрената енергия чрез европейски средства.

„Ядрената енергия не е безопасна и устойчива или рентабилна“, каза Файхт. „Ние отхвърляме идеята парите на ЕС да спомагат за удължаване на живота на ядрените централи“, добави германецът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Нека познае от три пъти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Два АЕЦ-а до 2030 нема да имаме, споко! Виж, тези, които имат малко повече сиви клетки в тимбериците от тебе, биха се по-скоро замислили, останалите 73% от къде ще дойдат... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 4 години
Лицензите и експлоатационният срок на 5 и 6 блок на Козлодуй изтичат около 2028-9 година. Вероятно ако има Белене, няма да ги подновят. Даже опит няма да направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
ами в доклада на ЕСО за развитие на мрежата на БГ за 10 години напред няма втори АЕЦ ... :))) има кои подстанции трябва да се ремонтират ...има какви мерки трябва да се вземат за интегриране на повече вятърни централи . под сурдинка - капацитета в БГ е за около 3-4ГВт и е зает целият . само чакат от правителството да разреши да се строи :))) и свързва към мрежата . за всички места , на които е икономически изгодно , дори и без субсидии да се експлоатира , са подадени заявления :)))има какво трябва да се предприеме за яз.яденица ...има кои далекопроводи трябва да се подменят , кои да се усилят , и къде нови да се правят :))) ... но няма беляНЕ ... :)))мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 4 години
че и ковача да гори *** ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
fon
преди 4 години
Хич не разбирам как през 2030-та бихме могли да имаме 27% ток от ВЕИ и два АЕЦ-а. Някой замислял ли се е над този въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още