IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco представя плановете си за IPO през октомври

Саудитската петролна компания се цели в пазарна капитализация от около 2 трлн. долара – двойно повече от оценката на Apple

21:07 | 25.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитската петролна компания Saudi Aramco планира да обяви началото на първично си публично предлагане през следващия месец. Това се очаква да стане на 20-ти октомври, предава Bloomberg, като се позовава на запознати с процесите в Saudi Aramco анонимни източници.

Голямата цел на Saudi Aramco е да бъде оценена на поне 2 трлн. долара, което е два пъти повече от пазарната капитализация на американската технологична компания Apple Inc.

Листването на Aramco на борсата може да се случи най-рано през ноември, въпреки че все още няма конкретни срокове, твърди единият от източниците на Bloomberg. Подготовката за първично публично предлагане се случва в момент, в който компанията успя да възстанови производствения си капацитет до над 11 млн. барела на ден.

Междувременно стана ясно, че Саудитска Арабия се възстановява по-бързо от предварителните прогнози след най-голямата атака срещу петролната ѝ индустрия в историята. По този начин страната изпълнява със седмица по-рано поставената си цел за производствения капацитет.

Saudi Aramco увеличи производствения капацитет до над 11 млн. барела на ден, твърдят пожелалите да запазят анонимност източници. След новината сортът брент поевтиня с 1.8% на борсата в Лондон преди обяд българско време, като усилията на кралството за справяне с тежките удари върху производството на петрол допринесоха за предотвратяването на глобална криза с доставките.

Нападенията с дронове отслабиха ролята на Саудитска Арабия като проводник на стабилност в световния енергиен пазар. Това отслаби и способността на Рияд да убеждава инвеститори да купуват акции в Saudi Aramco. САЩ обвиниха Иран за атаките, докато властите в Техеран отричат обвиненията.

След нападенията Aramco се опитва да възстанови капацитета си и да изпълни в срок всички доставки до клиентите си. Компанията възстанови производството си в предприятията в Абакик и Кураис до нивата преди нападенията, твърдят анонимните източници на Blooomberg.

„Изглежда Aramco полага всички усилия да възстанови пълното си производство възможно най-скоро, както да увери клиентите си, че е надежден доставчик, така че да избегне забавянето на IPO“, казва Ричард Сийгал, старши анализатор за нововъзникващи пазари в базирания в Лондон Manulife Asset Management. „Листване след няколко месеца е реалистично при предположение, че документите са готови. Те имаха достатъчно време за това“, казва той.

Евентуалният график на продажбата на акции и други подробности ще зависят от пазарните условия и търсенето от страна на инвеститорите, казват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
"Голямата цел на Saudi Aramco е да бъде оценена на поне 2 трлн. долара, което е два пъти повече от пазарната капитализация на американската технологична компания Apple Inc."Aramco реално не е допуснал НЕЗАВИСИМ оценител на запасите, затова не можа да котира в САЩ. Четивото на twilight in the desert дава отговор ЗАЩО СЕГА - реално запасите са свършили и принцът иска да прехвърли картофа на "инвеститорите"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още