IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Василев: Реална е възможността за южнокорейски инвестиции в България

Ако не в България, инвестицията от Volkswagen трябваше да отиде в ЕС, каза икономистът

10:50 | 26.09.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Реална е възможността за сериозни южнокорейски инвестиции в България. Такива новини са позитивни и се надявам да се случват по-често. Това каза по БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев.

Коментарът му е по повод анонсираната вчера бъдеща южнокорейска инвестиция в България. Една от най-големите южнокорейски компании в момента проучва България за инвестиция, като вложението е за над 1,5 млрд. евро за разкриването на завод за батерии на електромобили у нас, обяви вчера министърът на икономиката Емил Караниколов.

Правителствена делегация начело с Бойко Борисов е в Южна Корея в търсене на големи инвеститори от автомобилния сектор.

Стана ясно, че освен в него възможни са и южнокорейски вложения у нас в производството на батерии, акумулатори, както и за суперкомпютъра. Обсъждано е и южнокорейски фирми да участват в изграждането на инсталацията, която да произвежда RDF гориво от софийските боклуци. 

За разлика от повечето държави в Източна Европа България досега не е привлякла никакви значими азиатски инвестиции, което е слабост, но и нова възможност, заяви Василев.

Според него Азия е по-различна от западния свят. Подобна делегация като българската в САЩ сигурно няма да бъде забелязана, но в Азия това има знаков характер, коментира той. И допълни, че в миналото България не е била успешна в привличането на азиатски инвестиции. 

Николай Василев изрази увереност, че държавата е подготвена за инвестиции. Сега се радваме на 1-2 млрд. евро, при 9 млрд. през 2007 г., припомни Василев. По думите му негатив е малкият пазар, но пък има и сериозни плюсове - ниските данъци и по-ниските разходи при подобна инвестиция.

По отношение на битката за привличането на инвестиция от Volkswagen, достатъчно значим факт е това, че сме изпреварили Сърбия и Румъния в подобна "надпревара". Огромните вложения на средства са от Западна Европа, в по-голямата си степен от страни от ЕС, каза още Николай Василев. По думите му голяма е вероятността България да загуби тази битка. Възможно е вместо Volkswagen, да дойдат други инвестиции у нас. Той отбеляза, че турският пазар е огромен и не можем да се състезаваме с това, а може и да си позволи държавни помощи. Все пак Василев призна, че ако тази инвестиция отиде в Турция, ще бъде разочарован от политическа гледна точка, защото при сегашната международна геополитическа обстановка не отива точно на германска компания да предприеме този ход. По думите му ако не в България, тази германска инвестиция, трябваше да отиде в ЕС.

България има много да работи за подобряването на международния си имидж, отбеляза още Василев. Хубаво е статиите в световните медии да не започват и завършват с това, че сме най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС.

Засега не може да се говори за рецесия в Европа. Много е възможно такава да бъде избегната, но че нямаме страхотен растеж десет години е вярно, защото растеж от 1% годишно не означава нищо за икономики ката САЩ и Китай. Ако има тежка световна криза и България ще пострада, но сега сме много по-готови, коментира икономистът.

За Кристалина Георгиева и избирането ѝ начело на МВФ Николай Василев заяви, че това е уникална новина, няма да има финансист, икономист, който днес да не знае кой е директор на МВФ и от коя държава е. Новината няма монетарно измерение, но като имидж е фантастично, допълни Николай Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
redcretin
преди 4 години
Саламаджията излязъл в новините да лъж еи маже хахахаха!Ако наистина искате инвеститор, не му показвайте старите *** - Винету, тоя гном измамник и прочие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Frosty
преди 4 години
https://scontent.fsof5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/71174776_697678264068402_9048070373983125504_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_eui2=AeFeRLjBiPiCal_uwv3bUJiZ5JvB9Is4reHLmytcieFyKHNSH_o9H6FWjIIese5GERx8OMHD9sq_FiNxXS4KK9nmwG8WvSh2t41Yfb1JKzfgFw&_nc_oc=AQkDnVPpLaegrRlWvsgS0BTBkILQZHH5FTg7peJgMsaIoYnM2iUExnsBQmHBy-VLepg&_nc_ht=scontent.fsof5-1.fna&oh=ed15e57ddff1f41b053c5d5a9b16b3ae&oe=5DF14A77
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още