IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББА иска държавата да плаща в пълен размер осигуровките на всички, които осигурява

Сигурни сме, че здравеопазването е недофинансирано от държавата, коментира Свилена Димитрова, председател на асоциацията

11:11 | 26.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската болнична асоциация (ББА) предлага на премиера Бойко Борисов спасителен план за здравната система - държавата да плаща в пълен размер осигуровките на всички осигурени от държавата. Според изчисленията това ще налее още 1 млрд. лева в бюджета за здраве.

„За първи път последователно болничните асоциации се обединяват в единни позиции, които да отправим към държавата. Искаме водеща тема в дискусиите да е качеството на здравните услуги. Винаги слагаме акцент на финансирането, а водещо трябва да е именно качеството", каза в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

"В годините сме видели много модели и опити за реформи от кабинети. Важно е на експертно ниво да се вземе правилно решение. Сигурни сме, че здравеопазването е недофинансирано от държавата", коментира Свилена Димитрова.

Тя посочи, че подходът, който предлагат, е солидарен. И е сигурна, че проблемите в здравеопазването идват от недофинансиране на клиничните пътеки.

"В България няма правилно остойностяване на клиничните пътеки. Ние предложихме модел, който е работещ във Великобритания. Поканата за среща с премиера беше единна от всички болници“, посочи Димитрова.

Вижте видеото с целия разговор!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Те, че точат - точат, но да не сменяме темата. Става въпрос за вноските на привилегированата чиновническа класа, които държавата уж плаща, а всъщност и тях не плаща целите, така че продължаваме да носим *** на гърба си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
penman
преди 4 години
Българската болнична асоциация - това са частните болници, една от двете прахосмукачки изсмукващи оскъдните средства за здравеопазване в джобовете на собствениците им. Докато не бъдат отрязани от вимето на НЗОК няма да има пари за сестри и лекари (не от типа на мошенника от Пазарджик).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още