IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Хонконг да събори комунизма в Китай?

Китайската история сочи, че управляващите режими започват да се разпадат от периферията

19:25 | 01.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Силите за борба с безредиците в Хонконг.&nbsp;<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Силите за борба с безредиците в Хонконг. Снимка: gettyimages

16 седмици след началото на безредиците в Хонконг протестиращите възприеха оригами жеравите като символ на съпротивата, изпяха новия си химн, изгориха китайския национален флаг, издигнаха барикади, хвърлиха бензинови бомби и се разправиха с противниците си. Протестното движение в полуавтономния регион вече придоби характеристиките на бунт, след като хората от хонконгското общество енергично предизвикват местните власти, пише за Wall Street Journal Гордън Чан, автор на книгата „Задаващият се крах на Китай”.

79-дневният протест на чадърите от 2014 г., колкото и голям да беше, имаше слаб ефект върху Пекин, който от 1997 г. управлява Хонконг като „специален административен регион“. Протестите през тази година са различни. „Китайската дезинтеграция вече е в ход“, ми каза миналия месец Артър Уолдрън, историк по Китай от Университета в Пенсилвания.

В китайската история режимите често се разпадат отвън навътре. „Дезинтеграцията започва от пределите на империята, набирайки сила, като плавно подкопава съседна територия, докато централната власт не бъде застрашена“, според Уолдрън. Това се е случило през 10 век с могъщата династия Тан, която, както казва той, е била „смъртно ранена от военни сътресения, отдалечени от столицата“.

По същия начин в средата на 19 век династията Цин е фатално отслабена от 14-годишният бунт в Тайпинг. Започвайки в Южен Китай, недалеч от Хонконг, бунтът - всъщност опит за революция - отнема живота на около 20 милиона души и изселва още десетки милиони. Владетелите Манчу Цин се задържат на власт още почти половин век, но никога не се възстановяват от може би най-разрушителната гражданска война в историята.

Почти всеки анализатор днес приема, че по един или друг начин Пекин ще надделее в настоящата криза. Китайската комунистическа партия поддържа най-голямата армия в света с повече от два милиона души състав. Около 7000 вече са разположени в Хонконг. Най-крайните протестиращи, облечени в черно - „партизански сили“, според американския кореспондент Майкъл Йон - са само хиляди.

Но въпреки привидното съотношение на силите Пекин е в неизгодна позиция. Масата от жителите на Хонконг категорично се противопоставят на посегателствата на Пекин. Протестите, първоначално заради законопроект, който би позволил екстрадиция в континенталната част на заподозрени, разшириха обхвата си. Сега целта е самият Китай и усилията му да премахне споразумението „една държава, две системи“, което обеща на Хонконг „висока степен на автономия“.

Усилията на Китай да овладее Хонконг доведоха до промяна в идентификацията, особено сред по-младите. Неотдавнашно проучване на Хонконгския университет показа, че делът на 18-29-годишните, които се самоопределят като жители на Хонконг, а не като китайци или смесени, е нараснал до около 75% от 40% преди десетилетие. Почти никой от тази група не смята, че е само китаец. Множество жители от всички възрасти сега се възприемат единствено като граждани на Хонконг.

Промените в самоопределянето породиха все още малко движение за независимост, което не съществуваше преди десетилетие. Независимо дали жителите на Хонконг искат да се отделят напълно от Китай, Пекин трябва да бъде обезпокоен от протестиращите там, повтарящи рефрена от „Игрите на глада“: „Ако изгорим, вие горите заедно с нас!“

Докато протестиращите се сблъскват с полицията, анализаторите се притесняват от нов Тянанмън - клането през юни 1989 г. в Пекин. Тогава войници в танкове и бронетранспортьори влязоха в центъра на столицата, убивайки безразборно.

Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis16
преди 4 години
Не Запада не може да събори нищо в Китай, знаем че много им се иска защото властваща страна в света е тази която произвежда най-много, до са беха Сашевци, защото Европата беше разбридана от ВСВ, да НО са в момента са Чайниците и те не са глуппаци кат наще преписвачи, защото не стаа въпрос за събаряне на никакъв Комунизъм, а за запазване на статуквото на Запада да ама ше почешат коня за гривата и толкоз ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 10
многодобре
преди 4 години
...комунизъм? ....глупости! ...търсите подкрепа, като плашите със сенки от миналото. ....и както преди години в америка смляха протеста на чернокожите с помоща на националната гвардия така и Китай, ако реши, може да използва армията си! ....и ако реши да го стори, вие какво може друго да направите освен да редите приказки от различни тгибуни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
Momchil_Matev
преди 4 години
Така се събаря то комунизъм... Ние демократичните авторитари не можем да сменим, те тръгнали да се надяват комунизма да падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
bgMan
преди 4 години
Не.Не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още