IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закъсня ли създаването на европейска прокуратура?

ЕС твърде много се усложни с толкова държави членки и разнопосочни национални интереси, коментира Димитър Марков

13:29 | 26.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не са много правомощията на Лаура Кьовеши като европейски главен прокурор и това дори е една закъсняла стъпка на ЕС. Тази прокуратура ще се занимава със защитата на финансовите интереси на съюза. Средствата, които ЕС предоставя на държавите членки, са внушителни по размер и до голяма степен те съответстват на правомощията на тази институция да разследва злоупотреби с тях. Това заяви Димитър Марков, директор на правна програма в ЦИД, в предаването "Бизнес Старт" с водещ Христо Николов.

Създаването на Европейската прокуратура е закъсняло и резултат от един доста дълъг процес, първите идеи за която са от средата на 90-те. Съществуваше един модел на общо европейско наказателно и наказателно-процесуално право с единна институция, която да го прилага, а в момента има доста по-сложна структура. Ще има един колективен орган, който ще работи на няколко нива, каза от своя страна Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски, който също беше гост в студиото. 

"Има свръхочаквания и те са отвъд реалното съдържание на институцията и правомощията й. След избора на такава фигура се очаква тази прокуратура да е изпълнена с мотивация и воля за работа", допълни той.

"ЕС твърде много се усложни с толкова много държави членки и разнопосочни национални интереси, особено в последните години", посочи Марков. "Следва да се спомене, че не всички държави членки са признали юрисдикцията на новата прокуратура. Ако тя се утвърди като ефективен механизъм, вероятно самите държави членки ще припознаят нуждата от разшеряване на правомощията", обясни Христев.

Последните години показаха, и "България е в челото на лошите примери, че държавите оставени на самоконтрол много често се изкушават да злоупотребяват със средствата", които ЕС им предоставя. Примерът от преди няколко месеца с къщите за гости е показателен. "До момента не сме видели някакъв значим резултат от това разследване", допълни Марков.

Част от разговора може да видите в краткото видео, а цялото интервю може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 4 години
време е за федерация на европейските народи, или всички заедно срещу световните сили или всички ще сме им роби барабар с бившите колониални държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още