IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen: Във финални разговори сме с Турция за завода

Концернът вече не преговаря с други партньори, призна производственият директор Андреас Тостман

14:15 | 26.09.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Плановете на германския автомобилен концерн Volkswagen за новата му фабрика в Източна Европа стават все по-конкретни.

„В момента сме в заключителни преговори с Турция", заяви производственият директор на марката VW Андреас Тостман в четвъртък в Берлин пред репортери. Той смята, че разговорите ще приключат след около две седмици - „може би дори по-рано“. В момента става въпрос за „окончателния дизайн на договора“ и за това „споразумението да е готово за подпис“. На въпрос дали все още преговарят с други партньори, Тостман заяви само, че в момента компанията е съсредоточена върху финализирането на договора с Турция, пише германският Handelsblatt.

Според източниците заводът ще произвежда вероятно 300 000 автомобила годишно - VW Passat и почти идентична Skoda Superb за износ в Източна Европа.

В завода в Маниса, близо до Измир, се очаква да работят около 4000 души. Строителството може да започне в края на 2020 година, а производството през 2022 година според източниците.

Volkswagenпроучва възможностите за изграждането на нов завод в Източна Европа, като е известно, че България е в плановете. 



Изпълнението на проекта в Турция би било политически противоречиво заради притесненията на ЕС за ограничаването на свободата на изразяване и правата за провеждане на демонстрации, според вижданията на евросъюза, при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Аргументацията на Volkswagen е, че Турция е страна кандидат за членство в ЕС, отбелязва Ройтерс.

Както е известно, германският Volkswagen Group обяви в края на миналата година, че търси място за нов свой завод в Източна Европа, който да стартира дейност през 2022 г. Директната капиталова инвестиция ще е над 1,4 млрд. евро и включва откриването на поне 5 хил. директно заети работни места. Впоследствие се очаква разкриване и на още хиляди допълнителни места в доставчици и обслужващи индустрии. Заводът ще е от т.нар. multi-brand вид, тоест ще произвежда автомобили от различни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
а като купуват агнета по един самолет на седмица от "кинтекс" проблем нема за катарците :))) , са голем проблем казваш ... а аркад като прецакаха "трубная" на нашите славянски братя за балкански поток ?всичко е условно човек :))) за "арабските" фирми ... тука дето писа един съфорумец , нашата игра сигурно е била отначалото още , да им свалят максимално гарда(бих написал гащите ама съм възпитан и все едно не съм го писал) на турците и да вземат колкото се може повече отстъпки на замиращ вид автомобили в ЕС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 7
itest
преди 4 години
след събитията около ктб и новата писта на летище софия при терминал 2, никоя арабска фирма или предприемач няма да си позволи лукса да прави бизнес в българия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 5
itest
преди 4 години
тази развръзка беше пределно ясна на запознатите относно колко сериозно се е гледало на българия като локация за новият завод на концерна.сега предстои интересното, с какви коментари по тази тема ще се изходят политиците на българия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
катарците като са казали турция , ами турция да е ... Бащицата взе девети дан и ще правим батерии ...п.с. ама къв песник вади , а :))) ... малко му малееше кимоното , ама си ни е екстра . юнак .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още