IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Продължаването на работата на въглищните централи е основна цел за нас

Обсъжда се възможността в новия регулаторен период малките стопански потребители, присъединени към мрежи ниско напрежение, също да излязат на свободния пазар

21:30 | 26.09.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката&nbsp;</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката 

Запазването на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи от комплекса „Марица изток“ е основна цел и приоритет в работата на Министерството на енергетиката, заяви ресорният министър Теменужка Петкова на среща в Раднево с представители на енергийните дружества и на синдикалните организации КТ „Подкрепа“ и Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Тя запозна председателите на двата синдиката Димитър Манолов и Пламен Димитров с напредъка на предприетите мерки за осигуряване работата на комплекса "Марица-изток".

В срещата участваха и ръководителите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД, ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД, „Мини Марица изток“ ЕАД и фонд „Сигурност на електроенергийната система“. 

"Основна цел за нас е запазване на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи за гарантиране на енергийната сигурност в България. В проекта на Интегриран план в областта на енергетиката и климата сме заложили работа на комплекса "Марица-изток" до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.", припомни Петкова.

Тя акцентира върху ясната и категорична заявка на правителството, че централите, които произвеждат електроенергия от въглища, ще останат основна базова мощност в българската енергетика. Причината е, че България разполага с местни лигнитни въглища, а няма нищо по-сигурно за диверсификацията на енергийните източници от местния ресурс, допълни министърът.

Използването на механизма за капацитет като възможност за подпомагане на въглищните централи в страната също бе сред темите на дискусията. Енергийният министър информира за подписано днес от нея писмо до Европейската комисия, с което страната ни уведомява ЕК, че ще използва механизма за капацитет, за да гарантира енергийната сигурност и ликвидността на пазара на електроенергия.

В момента международен консултант извършва възложен от БЕХ анализ на адекватността на системата, който ще бъде изпратен в комисията до края на месеца. Близо 50% от разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" се дължат на високите цени на емисиите CO2, които централата трябва да закупува, за да работи. По думите на министър Петкова, към настоящия момент се търси възможност за минимизиране на риска като емисиите бъдат закупени по-рано.

Петкова се спря и на въпроса за увеличаване на капитала на държавната топлоелектрическа централа като една от мерките за стабилизиране на финансовото й състояние. В момента тече комуникация с представители на Европейската комисия по тази тема и се надявам тя да приключи успешно, подчерта Петкова

Напредъкът на процеса на пълна либерализация на електроенергийния пазар също бе сред темите на разговор. По думите на Петкова, в момента се обсъжда възможността в новия регулаторен период малките стопански потребители, присъединени към мрежи ниско напрежение, също да излязат на свободния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
чакай , знам че си фен на газово-водородните технологии , я виж какво правят мицубиши-хитачи пауър системс ... :))) ... https://***.mhps.com/special/hydrogen/article_1/index.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
импе , ако не бяха тези , щяхме да имаме пред завършване 7 блок в козлодуй , щяхме да имаме голяма вятърна централа в морето на калиакра , щеше всеки блок и къща да имат слънчеви панели на покрива си и да подават напрежение в мрежата , щеше да е завършено разширението на чаира , работещ интерконектор с гърция и да точим lng от там , щяхме да купуваме и румънска газ ...щяхме да сме забравили за беляНЕ и потоците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Енергийната сигурност ли пазите или сосните печалби на козяшките ви господари, мръсницо? Ако не бе държавната измяна на картофоглавият ви вожд, вече да си имаме работещ Първи реактор на Белене и втори реактор пред завършване, да си имаме газчица от Южен поток на цена, която реално намаляваме наполовина от транзитни такси... ама когато управляващите една държава изпълняват заповеди отвън, резултатът обикновено е катастрофален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
fon
преди 4 години
Чиста лудост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още