IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва за ЕЦБ след оттеглянето на Марио Драги?

Недоволството срещу политиката на Супер Марио нараства

11:18 | 28.09.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През последните 8 години Европейската централна банка (ЕЦБ) приличаше много на "one-man show". Нейният гуверньор Марио Драги изглеждаше толкова доминантен, че инвеститорите бързо се научиха да приемат несъгласията като малко неудобство, което лесно може да се отстрани, предаде Bloomberg TV Bulgaria, като се позовава на анализ на Bloomberg.

С оставащ по-малко от месец преди „Супер Марио“ да бъде заменен на поста, противоречивите гласове в Управителния съвет на институцията се множат и стават все по-силни. Въпросът е дали това е само малко отклонение преди Кристин Лагард да поеме поста през ноември, или е началото на новото нормално на една обзета от вътрешни противоречия централна банка.

Изявлението на Драги от 2012 г., че централната банка ще направи „всичко необходимо“, за да спаси еврото беше изненада за голяма част от членовете на Управителния ѝ съвет. Гуверньорът силно вярва, че банката трябва да бъде единна във всички съобщения, които отправя към обществото.

По време на заключителното си изслушване пред Европейския парламент тази седмица Драги повтори как за неговия 6-годишен мандат като ръководител на Италианската централна банка той никога не е изразил публично несъгласието си с което и да е решение, взето от ЕЦБ.

“Формата, в която разногласията стават известни, е много важна“, заяви Драги.

„Тази комуникация трябва да бъде водена внимателно, за да не се подкопава ефективността на нашите решения“, добави той. 

Резултатът сред решението на ЕЦБ този месец да поднови количествените облекчения обаче нямаше нищо общо. Клаас Кнот, който ръководи Холандската централна банка, предприе много необичайна стъпка, публикувайки бележка с обяснение на несъгласието си с ЕЦБ на сайта на националната централна банка. По-късно той заяви, че Управителният съвет на ЕЦБ е бил наясно с намеренията му.

„Имаше широк консенсус, че е по-добре да бъдем прозрачни относно това, отколкото да го оставим да се развива на базата на анонимни слухове в пресата“, посочи Кнот пред Telegraaf.

“Опитът ни е научил, че подобни различия в мнението никога не остават зад затворени врати”, добави той.

По-рано този месец представителят на Германия в ЕЦБ Сабине Лаутеншлагер неочаквано подаде оставка, повече от две години преди изтичането на мандата ѝ, заради несъгласие с последното решение на Драги за въвеждане на нови стимули.

Лаутеншлагер беше един от най-силните противници на решението на Управителния съвет този месец да възобнови покупките на облигации, заедно с намаляването на лихвите, за да съживи растежа и инфлацията в еврозоната.

Тя ще напусне мястото си в 6-членния изпълнителен съвет на ЕЦБ на 31 октомври – денят, в който Драги ще предаде поста си на Кристин Лагард.

Ръководителят на Бундесбанк Йенс Вейдман използва Bild, най-продаваният германски таблоид, докато гуверньорите на централните банки във Франция и Австрия също изразиха несъгласието си. Други, включително ръководителят на Финландската централна банка Оли Рен, подкрепиха публично решението на Драги.

Някои от критиките ясно показаха желание за отмъщение към мъжа, който често избираше да ръководи ЕЦБ в пълна изолация. Така че те лесно биха могли да бъдат заличени, след като новият гуверньор застане на поста.

Основното опасение е, че след като Драги се оттегли от поста си, ЕЦБ ще бъде погълната от безкрайни публични спорове. Това би значело сериозни щети във време, когато еврозоната се нуждае от пълната сила на централната банка (както и фискалната подкрепа на някои правителства), за да се справи с ускоряващото се забавяне.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 7
Иван Митев
преди 4 години
Истината е, че наличната съществена причина за възникващите щети и проблеми не е само от Марио Драги, защото тази съществена причина съществува с реалното одобрение на европейската общественост.При наличната неправилност Марио Драги нямаше полезен ход за спасение на европейските финанси.Европейският съюз може да бъде спасен само когато ЕЦБ правилно емитира евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Грешката на "Супер М"е толкова голяма , че да не излезе от затвора поне 1000 живота . От друга страна той може успешно да ликвидира европейската политическа система , а заедно с това ЕС в сегашния му вид , което си е супер както и да го погледнеш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 4 години
Европейската централна банка (ЕЦБ) ползва неправилен модел за емитиране на евро. При запазване на банковата грешка, при всякакви бездействия и действия на ЕЦБ Европейският съюз (ЕС) е с нарастващи щетиПри създадената обстановка, колкото по-добре работят другите европейски институции за европейски икономически растеж толкова в ЕС е с повече щети.Устойчивият прогрес на ЕС е възможен, когато ЕЦБ правилно емитира евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още