IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Владимир Путин изведнъж повярва в глобалното затопляне?

Някои от най-мащабните руски енергийни проекти за заплашени от катастрофа, ако страната не обърне по-сериозно внимание на топенето на ледовете

11:30 | 29.09.19 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин трябва бързо да стане „зелен“, за да спре разтапянето на вечната замръзналост (най-горната част на земната кора на местата, където температура ѝ от минимум 2 години до хилядолетия не надвишава 0 градуса по Целзий – бел.ред.), за да могат руските петролни и газови компании да продължат да изпомпват въглеводородите, които затоплят планетата, пише Джулиан Лий за Bloomberg. 

Досега климатичните промени се разглеждаха като „добро нещо“ за Русия - поне отчасти. Затоплящите се води отвориха Северния морски път и направиха практически изгодно, ако не непременно икономически удачно, да се търсят и експлоатират петролни и газови находища под Арктическо море.

И все пак затоплянето, което отваря арктическите води, може да започне да оказва по-малко благоприятен ефект върху замръзналата суша в Северна Русия, сърцето на разработването и производството на петрол и газ в страната.

„Вечната замръзналост търпи бързи промени“, се казва доклад за променящия се климат, на IPCC от миналата седмица.

Промените заплашват „структурната стабилност и функционалния капацитет“ на инфраструктурата на петролната индустрия, предупреждават авторите на проучването. Най-големите рискове възникват в райони с високо съдържание на лед на земята и податливи на замръзване седименти. Руският полуостров Ямал - дом на два от най-мащабните руски газови проекти, е именно такава зона.

Проблемът е по-голям от тези енергийни проекти обаче. „45% от находищата за производство на петрол и природен газ в руския Арктика са разположени в зоната с най-голяма опасност“, предупреждава докладът на IPCC.

Най-горните няколко метра от вечнозамръзналата земна кора, така нареченият активен слой, замръзва и се размразява, когато сезоните се променят, ставайки нестабилни през топлите месеци. Разработчиците на петролни и газови находища отчитат този факт, като се уверяват, че фундаментите са достатъчно дълбоки, за да поддържат инфраструктурата: включително пътища, влакове, къщи, преработвателни предприятия и тръбопроводи. Но изменението на климата води до разширяване в дълбочина на този активен слой, което означава, че земята губи способността си да поддържа изкуствените структури. Загубата на носещата способност е драматична и тя вече е налице.

В пристанище Нови порт носещата способност на фундамента намалява с над 20% между 80-те и първото десетилетие на този век.

На полуостров Ямал носещата способност на земята се очаква да спадне средно с 25% -50% за периода 2015-2025 г. в сравнение с годините между 1965-1975 г. На юг, в област, която включва Уренгой (второто по големина находище на природен газ в света) и голяма част от по-старото западносибирско производство на Русия, почвата може да загуби 50-75% от носещата си способност.

Това може да не е толкова голям проблем за най-новата петролна инфраструктура в Русия, която е проектирана предвид климатичните промени. Преработвателните влакове и резервоарите за съхранение на втечнен природен газ (LNG) в Ямал са разположени на 65 000 колони, които потъват до 28 метра в замръзналата земя. Там фундаментът се съхранява студен чрез така наречената „термосифонна система“, предназначена да гарантира поддържането на носещата способност на почвата през целия живот на проекта.

И все пак тези структури зависят от моделите, използвани за прогнозиране на степента на затопляне. Ами ако настъпи внезапно и неочаквано покачване на температурите?

„Най-горните слоеве на вечнозамръзналата земя във високите Арктически и други студени райони са се затоплили с повече от 0,5 градуса по Целзий между 2007 г. до 2009 г., а повърхностния слой, който се размразява през лятото, се е разширил в дълбочина в повечето райони, където се следи вечната замръзналост“, предупреждават анализатори.

р2 р2

Въпреки че въздействието на това затопляне върху новите руски арктически разработки на петрол и газ може да бъде смекчено, това увеличава цената на проектите. При по-старата инфраструктура проблемите са по-лоши. Очаква се производството на газ в полето Бованенково на полуостров Ямал да достигне 140 млрд. куб. м годишно - повече от цялото производство на Норвегия, но се наблюдава скорошно увеличение на свлачищата, свързани с размразяването на земята.

Полуостров Ямал като цяло е планиран да се превърне в един от трите основни руски центрове за производство на газ с потенциална годишна продукция от 310–360 млрд. куб. м газ, според информация на руския енергиен гигант „Газпром”. Това е равно на половината от целия газ, произведен в Русия през миналата година.

Независимо от това, може да е твърде късно, за да се избегне голяма част от загубата на вечнозамръзналата земя дори ако емисиите на парникови газове бъдат намалени приблизително в съответствие на целите от Парижкото споразумение за климата, тъй като това само ще „стабилизира температурата в близост до повърхността, но под текущите стойности.

Това ли е истинската причина за внезапното възприемане на целите за зелено бъдеще от Путин?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 22
khao
преди 4 години
извинен си, поне вече знаеш че си тъъъп и сега почни да работиш по проблема. . училище ти трябва, психиатъра е за импа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Остави го Стоенчо, той е болен. Руснаците уважават малките народи в общата им родина, руснакът е добър човек. Казваш - Малкия мустак - щял да прекара укрите през камерите - нямаше да е лошо - още Бисмарк беше казал, че руснаците, както всички народи, имат добри и лоши черти, но укрите имат всички лоши черти на руснаците, без нито една от добрите им черти.Идеята на авторчето е малко смешна - укрепването на инфраструктурата няма и да е толкова трудна всъщност - стига дори да се подложат засмолени дървени греди - в Русия поне дървен материал - бол. Да - ще има разходи, но не толкова големи.Руснаците подкрепят ограничаването на въглеродните емисии просто защото газчицата отделя два пъти по-малко въглероден двуокис от въглищата - а кой държи газчицата? - Картинката в статията говори без думи както казват поетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Владимир Путин е обучен шпионин и държавният глава задържал се най-дълго на власт в последно време. Да се разере какво мисли е задача обречена на провал. Това което той казва или прави е това което той смята за изгодно в момента. А в какво вярва днес и в какво ще вярва утре само той си знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 31 rate down comment 10
Hahoto
преди 4 години
100 народности, но знаят, че колкото и да е зле с батюшка цар, като дойде някой Итлер, било то жълт, бял или петмезен ще им е още по-зле. Верно е, че украинците са го яли, заради национализма от чичо Сталин. Но ако немецът беше победил, щеше да ги прекара през камерите, за да освободи място за чистата раса. Впрочем, гадните, мръсни, зли, изостанали, полуазиатци, простиха на Германия, оттеглиха се от земите и и я оставиха да се развива. Но янките държат окупационните си корпуси там и хич не рачат да си тръгват. А освен това, заедно с новите бивши руски сателите, се опитват да създадат плацдарм. Статистиката сочи, че Дядо ти Иван /злия азиатец, мюсулманин - по твоите думи/ няколко пъти си е разхождал коня по Европа. Искерно се надявам пак да не идва, но Европа няма собствена военна доктрина и армия. Обримчена е в НАТО, натъпкана е с американски ракети и ядрени бомби - с мирни цели. Тези ракети не са насочени към Иран или Либия , а само срещу Русия. Когато 100-те националности в Русия знаят, че са взети на мушка от мирните западняци, които им се смеят, като теб, че са прости, *** и изостанали. Това приятелю, действай много-много обединително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 4
Grosss
преди 4 години
Ако това ти е много сложно мога ти кажа ,че първата Рус е Новгородска спървата столица Волноваха,която се намира на Ладожкото езеро http://***.rusiadnes.bg/bg/ne-znaiko/6809-vav-volnovaha-otkriha-parvata-stolitza-na-rus.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 7
Grosss
преди 4 години
Стоянчо, каква е разликата между руснак и украинец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 28
Стоян Петров
преди 4 години
Няма все още руска нация. Тя е започнала да се формира преди около 400 години от московците, но все още не е претопила останалите вероятно повече от 100 народности. През 21-ви век тя загуби най-големия си донор-Украйна. Три века насилия и кръв не успяха да порусят(както например потурчат) украинците. Императорите издаваха укази да не се печатат книги на украински, да не се издават вестници и в училищата да се преподава само руски. Всичко бе напразно, защото от миналата година в Украйна след пети клас се учи само мова. Доколкото виждам нещата в Беларус са тръгнали по същия път. русия загуби донорите си на бели гени и се задоволява с тюрко-монголоидните като компенсация. След реформите страната са напуснали 10 млн човека, а е приела 12 милиона. Напускат бели хора(и малко евреи), а се заселват основно тюрки мюсюлмани. В Москва за байрямите има осигурени 300 000 места за молещи се в джамиите и площади около тях. Мюфтийството настоява за 750 000 хиляди за следващата година, защото са крайно недостатъчни. Пак според мюфтийството в града има между 3 и 4 милиона последователи на Аллах. Та така с руската нация, тъкмо ще се оформи и ще се спихне, което е естествен процес. По тази причина няма останал и един римлянин , колкото и да се възхищаваш на Колизеума. След русите няма да останат обаче значими паметници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Драги ми Кухий, тебе в тоя форум никой не може да те стигне по интелект. И точно от теб, ако взема да се обиждам, значи е дошло време да посетя психиатър. Дерзай спокойно! Ти внасяш забавление за аудиторията със неподправената си дълбока, чиста, ясна мисъл и цветист изказ. А това, че ние не сме дорасли, е ще извиняваш и ти ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 27
khao
преди 4 години
извинявай че съм те обидил, но сигурно е заради разликата в интелктуалното ни ниво ... пожелавам ти да пораснеш и да ме стигнеш! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
А що се отнася до потъването на Русия. Това е техен проблем. Тази нация е потъвала и изплувала много пъти. Има си колосални ресурси и напрактика си е самодостатъчна. Апетити към територията и има не само от Китай, но и Запада, а дали ще ги опази, времето ще покаже. През последните столетия е успявала, какво ще бъде утре, ние с теб не можем да знаем. Но "поживем увидим"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още