IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Демократите целят да сринат имиджа на Доналд Тръмп

Обреченият на неуспех опит за импийчмънт на американските демократи е предизборно средство, с което се цели Тръмп да не спечели нов мандат, смята Стойчо Стойчев

13:00 | 29.09.19 г. 8
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Исканият от демократите импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп е обречен, защото Сенатът е доминиран от републиканци. Важен за тях обаче е чисто пропагандният му характер. Това мнение изрази политологът Стойчо Стойчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

“Процедурата по импийчмънт се прави за тежки криминални престъпления и държавна измяна в САЩ, тя не е политическа”, посочи Стойчев. Според него намеренията на демократите са насочени по-скоро към разколебаване на електората на Тръмп.

„Колкото повече името на Тръмп се спряга с някакъв вид криминални престъпления, толкова повече гласоподаватели в САЩ ще го свързват с неприятни практики“, подчерта политологът.

Стойчев определи външнополитическите реакции на американския лидер като „много нестабилни“. Според него Иран действително е най-голямата заплаха за САЩ заради конвенционалните сили и неформални мрежи в други държави, с които оказва влияние в региона, както и заради зависимостта на борсовите цени на енергията от процесите там.

„Санкциите, до които САЩ често прибягват, невинаги са най-удачният вариант“, посочи Стойчев. Като пример той даде режимът в Русия, който е подхранван от подобни мерки.

„Руската душевност е душевност на героизма... Да страдаш в името на висша кауза е някак присъщо за руската душа. Няма нищо по-легитимиращо за руския режим от това той да търпи санкции от враговете на Русия, когато е реализирал своя национален идеал... Западният свят обаче не разбира това“, добави още Стойчев.

Той коментира и събитията от изминалата седмица около Brexit и решението на Върховния съд в Лондон да обяви за незаконно спирането на работата на парламента от премиера Борис Джонсън.

„Притеснително е въвличането на кралицата в целия този скандал“, смята Стойчев. „Ударът по легитимността на имиджа на монархическия институт е много голям. Това показва и невъзможността на монархията да се намесва в такъв тип решения“, допълни той.

Вижте разговора във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ти верно имаш някаква мозъчна травма !!! :D Тръмп бил несистемния играч който намали данъците на нареченото от теб "тайно правителство - дийп стейт". По НЕсистемно няма на къде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
със съжаление можем да констатираме, че така прехвалената американска демокрация е пропита с лъжа, корупция и образно казано "тайно правителство - дийп стейт". идва несистемния играч, човекът извън системата, аутсайдера, Тръмп с обещанието и действията да пресуши "Вашингтонското блато". едва ли си е представял такава мръсотия да се появи. но Тръмп е смел и и *** народа си зад себе си. резултати са налице, но блатото далеч не е пресушено. още не се е заел с върхушката на ЦРУ, там може би отровните змии са повечко. но това което Тръмп показва на света, че смелост и честност не са смешни и несъсществуващи човешки категории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 4 години
Те даже не си правят труда да скриват тези свои намерения, но заедно със сриването имиджа на президента , те сриват и ролята на собствената си страна, което ако не се отнасяше до страната , която е минимум втора сила по ядрен потенциал, можеше да бъде подминато със злорадство и сърказам , но уви реалността е друга и от там и опасността в глобален масщаб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Явно погрешно си решил, че след като не харесвам Тръмп, симпатизирам на демократите. Впрочем, в САЩ предизборната борба е същински цирк - и изобщо не се учудвам, че си се качил на въртелележката. Колкото до мен, смятам че начело на държавата не стоят никакви тръмповци и вови, а Конституцията и закона. В САЩ това все още е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Ето ви линк - за руските пенсии. И на всичко отгоре опозиционният вестник мрънкя - как пенсионерите живеели зле, щото не получавали поне 80% заместване на трудовия си доход !!! а ние какво да кажем... ЕВРОПЕЙСКАТА ДЪРЖАВА ??? бойкоборисов - живoтно - четеш ли туй, мерзавецо?https://money.bg/economics/kakvi-pensii-poluchavat-v-rusiya.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Поредни дрънканици, които са обида за човешката интелигентност. Първо - ако демократите правят това, то значи за пореден пък си въобразяват, че американският народ е съставен от слабоyмни. Всъщност така те позорят само себе си - опитвайки се с недемократически средства да защитят своят позорен кандидат, който очевадно вече и за децата, е затънал в някакви страшно мръcни далавери в украйна... иначе щеше да се остави Тръмп да го преследва, за да може после гръмко да оповести своята невинност и така и тогава да обвини Тръмп в незаконно и недемократическо, но най-вече неморално преследване срещу него. Второ - докога ще продължавате да наричате "режим" избраната съвсем законно и демократично руска власт? Руският народ иска своят силен лидер-патриот - Вова - проумейте го с празните си тимберици !!! И стига сте изкарвали руснакът някакъв страдалец... защото скоро четохме статистика, как "най-окаяните" руски пенсионери - в бедни републички като Дагестан и Кабардино-Болкария получават по около... 300 лева, тоест близо 50% повече от нашата минимална пенсия !!! И всичко това при много по-ниски разходи на живот - защото цените в Москва - най-скъпият руски град, са колкото цените тук... но дори в сравнително големи градове като Самара или Новосибирск, те са 30-40% по-ниски... и то говоря за храната, горивата и всичко свързано с тях са дори още по-ниски като цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Явно не разбираш, че да се намери кандидат, по-силен от този велик човек, е почти непостижимо, особено за такава сгaн като т.нар. "демократи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Те отдавна се опитват да му сринат имиджа, но най-хубавото би трябвало да са си запазили за преди изборите. А всъщност да победят Тръмп не е толкова трудно - просто трябва да издигнат силен кандидат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още