IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курц – австрийски канцлер 2.0

Подобно на Германия, и Австрия избра в черно и зелено

10:45 | 30.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Себастиан Курц вероятно отново ще е канцлер на Австрия, но с друг партньор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Себастиан Курц вероятно отново ще е канцлер на Австрия, но с друг партньор. Снимка: Ройтерс

Температурата в Ибиса в момента е около 26 градуса, вероятността за валежи е нулева, но когато десните консервативни либерали на Австрия чуят името на Балеарския остров, са като облети от студен дъжд.

На изборите за парламент след Ибисагейт Партията на свободата на Австрия (FPÖ) бе силно наказана със спад от 9% и почти няма шанс да влезе в правителството. Дори бърз преглед на изборните резултати е достатъчен, за да видим като ясни победители бившия канцлер Себастиан Курц и неговия Австрийска народна партия (ÖVP) – почти седем процентни пункат ръст до 38,4%, и особено във Виена силните „Зелени“ с плюс 8,6 пункта до 12,4%. Тенденцията, както и в Германия, показва ясно два цвята: черно и зелено. Сформирането на подобен кабинет може да бъде възпрепятствано само от двете печеливши партии.

След като зелените успяха да влязат отново в Националния съвет (парламента) с четирикратно увеличение на гласовете, вече е възможно черно-зелено парламентарно мнозинство. Еколозите постигнаха в неделя най-добрия резултат в своята богата история.

Резултатът от изборите показва, че след Ибисагейт Австрия стана по-цветна. В предизборната кампания едно ново издание на правителствения съюз между ÖVP и FPÖ изглеждаше логично. Но сега Курц ще обмисли много внимателно дали иска отново да поеме големия политически риск с FPÖ. В крайна сметка аферата „Ибиса“ с бившия лидер на FPÖ Ханс-Кристиан Щрахе показа, че с тази партия реформи едва ли са възможни.

Изхвърленият от политиката Щрахе искаше да пренасочи държавни поръчки към предполагаемо руско семейство олигарси, да унищожи медийната свобода и да не възлага повече поръчки на местни предприемачи като основателя на Strabag Ханс-Петер Хазелщайнер. Но дали предателството на Австрия и последвалият разрив на управляващата коалиция приведоха крайнодесните към покаяние? Поне досега - не.

Това може да се промени след поражението в изборна нощ, защото много избиратели на FPÖ се отрекоха и преминаха към Народната партия на Курц. Много хора ясно осъзнаха през последните месеци колко много пострада имиджът на Австрия в Европа и света в резултат на Ибисагейт.

Политическата стабилност на страната безспорно може да бъде по-добра. Курц като стар и нов канцлер сега би бил шестият министър-председател за шест години в алпийската република. В обозримо бъдеще. С ново центристко правителство Курц ще има шанса да прекрати трайно периода на голяма несигурност и да даде ново начало.

За следващите пет години е необходимо стабилно правителство без скандали и без корупция, с много смелост за реформи и иновации. Вместо безмилостни пропагандисти са нужни опитни хора - за разрешаване на проблеми и компетентни странични участници. Защото добрите години и в Австрия са към края си, коментира и Handelsblatt. 

Икономистите вече отбелязват цикличен спад. Австрия не може да избяга от негативното развитие в Германия. И дори в Източна Европа - пазарът, толкова важен за алпийската република, темповете на растеж вече забележимо намаляват.

Австрия трябва да продължи да се модернизира. Страната все още има прекалено висок коефициент на държавна собственост, планина от дългове, прекомерна бюрокрация, твърде високи данъци и богат пенсионен план. И накрая, политически укрепеният държавен холдинг, който включва корпорации като петролната компания OMV или доставчика на електроенергия Verbund, също предизвиква напрежение напоследък.

Разместването на позиции по партийна линия в държавните предприятия и фирми все още е ежедневие. Капиталовият пазар е слабо развит спрямо международните стандарти, а изоставането при реформите все още е голямо.

След период на политически нарцисизъм с всичките му ексцесии при консервативното дясно популистко правителство Курц трябва да събере куража като победител и да поеме по нов път при сформирането на правителство. Като победител в изборите той има привилегията да има на разположение две партии за възможни коалиционни партньори – зелените и социалистите.

Социалдемократите обаче допълнително се сринаха в кризата си и загубиха една пета от гласовете си. След този резултат така или иначе дните на лидера Памела Ренди-Вагнер вероятно са преброени. Съюзът със социалдемократите би бил само една последна възможност. Теоретично би била възможна т. нар. „Dirndl коалиция“ със Зелените и партията Нова Австрия, като местата на „неоси“ дори не биха били нужни за гарантиране на парламентарното мнозинство.

При всички положения след тези избори Австрия има шанса да си възвърне политическия център. Тази възможност за рестарт и покаяние вероятно ще бъде използвана от Курц като „канцлер 2.0“ - и за себе си, и за партията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
dakl
преди 4 години
Нима би бил възможен друг резултат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още