IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Константинов: Предстоящите избори не могат да бъдат хакнати

Ново мобилно приложение ще помага на избирателните комисии при броенето на гласовете

10:01 | 30.09.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА Архив</em></p>

Снимка: БТА Архив

Нашите избори не могат да бъдат хакнати. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на съвета на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов. „Американските може, френските може, нашите не може. Информацията се пренася на флашка. Не са свързани машините с интернет”, обясни експертът.

Той добави, че ново мобилно приложение ще помага на избирателните комисии при броенето на гласовете.

Според него изборите, които предстоят, няма да са по-сложни от тези, които се проведоха преди 4 години. Единствената разлика била в това, че преди 4 години партиите и коалициите, които са се явявали, били 45, а този път са 66. Това означава, че обемът на информацията ще е по-голям. 

„Най-важната задача в момента е да се обучат комисиите. Поне 1-2 трябва да знаят как се попълва протокол”, обясни проф. Константинов.

Този път имаме една техническа придобивка – едно мобилно приложение, което ще позволи на комисиите, още преди да тръгнат към общинските комисии, да проверят дали са им изпълнени контролите. Това е или числово равенство, или неравенство, което трябва да е изпълнено, за да бъде протоколът коректен.

„Този път имаме една техническа придобивка – едно мобилно приложение, което ще позволи на комисиите, още преди да тръгнат към общинските комисии, да проверят дали са им изпълнени контролите. Това е или числово равенство, или неравенство, което трябва да е изпълнено, за да бъде протоколът коректен”, обясни гостът.

По думите му проблемите, които имаше при предаването на протоколите в „Арена Армеец” преди 4 години, са се получили, тъй като комисиите са били връщани многократно. Имало е дори комисия, връщана 45 пъти, припомни експертът.

На предстоящия вот право на глас имат 6,2 млн. души. От 27 септември започна предизборната кампания за избор на общински съветници и кметове, след като президентът на България Румен Радев определи изборите да се проведат на 27 октомври 2019 г. Жребият, теглен в Централната избирателна комисия на 25 септември 2019 г., определи поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК в бюлетините за гласуване. Така ГЕРБ ще участва в изборите с номер 43, БСП с номер 56, а ДПС - с 55. Под номер 10 в местните избори ще се яви НФСБ. Друг участник в управляващата коалиция - ВМРО - Българско национално движение, получи номер 34, а ПП "Атака" - номер 4. Партията на Веселин Марешки "Воля" ще участва с номер 51. "Демократична България" е с номер 66.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
и с намаляващата активност даже стават по евтини от година на година :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Изборите се фалшифицираха едно време, сега се купуват. А най-съвременният метод е корпоративният вот. Затова на челните места в листите вече трудно могат да попаднат други, освен големи работодатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
За най-недоверчивите предполагам има опция да се включите като наблюдатели на изборите от името на някоя партия или независима организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
sdar
преди 4 години
Аха, а ще може ли депутати да помагат с носенето на правилните чували с бюлетини, без обаче цацаратурата да обръща внимание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още