IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Линия на бедност от 363 лв. за 2020 г. предлага правителството

Прагът е с 12 лв. по-висок в сравнение с линията на бедност от изследването SILC - 351 лв.

14:21 | 30.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Линията на бедност за страната за 2020 година да бъде 363 лв. Това се предлага в проекта на постановление на Министерския съвет, публикуван на сайта за обществени консултации.

Така определеният размер на линията на бедност за следващата година ще е в съответствие с Методиката за определяне на линията на бедност и отразява промените в структурата на разпределение на доходите и индекса на потребителските цени на малката по състав кошница, посочва се в проекта.

Правителството прие новата методика за определяне на линията на бедност за страната преди седмица. Така прагът се определя от изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ SILC за предишната година и се индексира с индекса на цените за малката по състав кошница на годишна база.

Предложеният нов размер за линия на бедност за 2020 година от 363 лв. е с 12 лв. по-висок в сравнение с линията на бедност от изследването SILC - 351 лв. Новият праг е индексиран с индекса на цените на малката по състав кошница за декември от предходната година на годишна база – 1,033. Този индекс измерва общото относително изменение на цените на определени социалнополезни и жизненонеобходими стоки и услуги, които са от съществено значение за биологичното и социално съществуване на отделния човек и домакинство със сравнително ниски доходи (20-те процента най-бедни домакинства).

С определянето на линията на бедност от 363 лв. за 2020 г. финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания ще бъде актуализирана и ще отговаря на динамично променящата се икономическа среда.

Предложеният проект не налага разходването на допълнителни финансови средства.

От 2020 г. прагът на бедност ще се прилага и при изчисляването на месечното подпомагане за хора с увреждания. До 2019 г. официалната линия на бедност се използва за аналитични цели, не е обвързана нормативно със социални плащания и се използва при следните плащания от държавата: при предоставянето на хранителни продукти на лица в риск от бедност по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане; при изплащане на еднократни – великденски или коледни, добавки към пенсиите; при предоставяне на безплатна правна помощ; при предоставяне на помощи при бедствия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 4 години
А минималната пенсия със 100 лв. по-малко!? Това е шизофрения някаква!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още