IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо българите стават все по-големи привърженици на социалните медии

Липсата на доверие в демокрацията проправя път на популизма, коментира изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев

16:35 | 30.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гражданите под 35-годишна възраст са много по-крайни в своите гледни точки. Младото поколение е много по-склонно да подкрепи силна политическа фигура, която не се отчита пред парламента. Това показват данни на доклада "Демокрации под натиск", който е базиран на изследване в 42 страни, посочи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. Възрастното население е значително по-консервативно. Три четвърти от хората над 60-годишна възраст казват, че демокрацията е най-добрата алтернатива.

"При населението на възраст до 35 години, включително и в България, само 60% смятат, че демокрацията няма заместител, потвърди той информацията, че 76% от българите са на мнение, че демокрацията в нашата страна функционира лошо. "Това показва, че има голям потенциал да се залита към популистки решения и да се идеализира управлението на недемократични държави."

Георгиев напомни, че политическите партии, парламентът, правителството и съдебната система в България имат най-ниска степен на обществено одобрение. Институциите с най-високо доверие са армията, полицията и училищата.

"Българите са по-големи привърженици на социалните медии в сравнение с останалите европейци. Това са каналите, през които те намират информация и начин да изразяват мнението си свободно. Социалните медии запълват вакума в гражданското образование и възпитанието в демократически ценности", заяви анализаторът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
не си оправдавай отвратителния си характер със сексуалната ти ориентация ! По принцип си отвратителен човек, не защото си ***... това само идва като бонус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
majnata
преди 4 години
Венецът на "демократичните евроценности" - хомосексуализмът успя да отврати доста хора ...никакъв популизъм не ви е крив ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още