IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix разполага с ограничени опции при евентуална криза

Компанията ще се сблъска с трудностите на конкурентния пазар на фона на високите такси за услуги, скъпите акции и ниската печалба

20:30 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Wall Street отново е на път да регистрира исторически връх през характерния с противоречивото си поведение септември. Индексът S&P 500 стои на ключовото равнище от 3 000 пункта. Но инвеститорите се страхуват от рецесия и единствените сектори с нови върхове са антицикличните – комунални услуги, недвижими имоти, нецикличните потребителски стоки. В същото време, приходите на компаниите, които разчитат на бума на потреблението, започват да отслабват. Wall Street познава тази зависимост, защото тя е работила десетилетия назад във времето. И затова отново виждаме стереотипите от миналия век в действие, но те не отразяват промените в потребителските нагласи на новото поколение. Или дори на предимствата на цифровите технологии, които преобръщат представите за това, как масовият потребител прекарва свободното си време и се забавлява. Акцията на Netflix е една от най-губещите през последната година, поради разбирането, че не е подходяща за защита на капитала по време на пазарна турбулентност. Но инвеститорите пропускат един важен факт. 

Забавленията в дома нямат заместител

Когато икономиката е слаба, потребителите ограничават разходите си извън дома. Но в същото време те трябва да ги заместят с други у дома или по време на път към работното място. Стрийминг услугите, включително на телефона, виртуалната реалност и компютърните игри не са само за прекарване на свободното време или бягство от проблемите в живота. Те са начин за изразяване на личността и идентифициране с други групи в обществото. Създава се една връзка между услуга и потребител, която ще се окаже много по-силна от обичайните потребителски нагласи през 20-ти век. Apple успя да създаде такава връзка между клиентите си и телефоните, която ще се опита да разшири и със стрийминг услуги. И вероятно ще успее, защото популярността им е висока, а цената ниска.

Netflix изнесе на гърба си разработването и популяризирането на този вид услуга. Всъщност, щатската компания еволюира от DVD-та под наем до онлайн достъп до голяма база данни от филми. Тя успя да разшири интереса на клиентите си към заглавията с ниска популярност, благодарение на алгоритъм за препоръка и така да създаде една стабилна връзка между услуга и потребител. Но най-големият принос на Netflix е съдържанието. Компанията инвестира огромни средства в програмите си – от 12 милиарда долара през 2018 г. до 15 милиарда през тази и вероятно допълнителни 2-3 милиарда долара през 2020 г. Тя натрупа солидния брой от 152 милиона абоната.

Конкуренцията навлиза

Акцията на Netflix не само е губеща поради бягството от рискови активи, но и защото компанията е фокусирана върху растежа на приходите, а не върху реализирането на печалби – нещо характерно за много от новите любимци на инвеститорите през изминалото десетилетие. Но на върха на икономическия цикъл това не е достатъчно, особено когато конкуренцията се изостря и зад нея стоят гиганти като Amazon, Apple и Disney или водещите телевизионни компании. Преди няколко седмици стана известна датата на старта на Apple TV+ услугата. От 1-ви ноември започва излъчването при цена от 5 долара месечно за абонамент с шест достъпа в семейството. Но от компанията обявиха, че ще подаряват едногодишен абонамент за всеки, който си е купил нов телефон, таблет, компютър или друго устройство. Apple също залага на оригинално съдържание, макар и с доста по-малки мащаби от Netflix, като планира да добавя всеки месец по един нов епизод от сериалите си.

През ноември ще стартира и Disney+ като услуга с фокус към семейната аудитория. Walt Disney засега се радва на любовта на инвеститорите и акцията на компанията е 20% нагоре за изминалите 12 месеца. Тя има амбициите да набере между 60 и 90 милиона абоната на Disney+ през следващите пет години. Видео услугата се очаква да струва 7 долара месечно или почти наполовина в САЩ спрямо стандартния план на Netflix от 13 долара. По-ниската такса на Apple може да е началото на ценова война в стрийминг услугите или най-малкото да насочи недоволството от повишаването на цените от Netflix към конкурентите и допълнително да разклати паричния поток на компанията. Но да не приемаме това за края на Netflix, защото всъщност има възможност да се превърне в доказателство за силата на връзката между услугата и потребителите ѝ. Още повече, че американските потребители са склонни да плащат абонаментите на няколко компании за стрийминг. 

Капан за инвеститори?

От всичко написано дотук става ясно, че Netflix ще се сблъска с трудностите на конкурентния пазар. Моделът на компанията е да инвестира огромни суми в програмите си, което е огромен плюс за феновете ѝ. Вероятно връзката с клиентите ѝ ще остане силна дори и по време на рецесия, но дали това ще бъде достатъчно, за да предпази финансовото ѝ състояние. Netflix работи на печалба, макар и сравнително малка за мащабите на компанията. При приходи от 17,6 милиарда долара за изминалите четири тримесечия, тя реализира печалба от 1.1 милиарда, но прекалено далеч под пазарната капитализация от 123 милиарда. Най-големият проблем е необходимостта от финансиране, защото оперативната дейност на Netflix за последната една година е на минус 2,85 милиарда долара. Това се финансира с дълг, който вече е два пъти над капитала на компанията. Така имаме една скъпа акция на компания с висока цена на услугите си при растяща конкуренция и неясноти с финансирането. Опасявам се, че Netflix има далеч по-малко опции при криза. Компанията или ще трябва да намали цените, или да акцентира на повече съдържание, с което да поне да запази съществуващата си клиентска база. И двете възможности означават по-слаб паричен поток и повече дълг. Wall Street не харесва такава комбинация при намаляващи приходи. Но за спекулантите тя е златна мина.

Акцията на Netflix проби възходящия тренд за последните три години. Има вероятност за слабо покачване и потвърждаване на пробива преди отново цената да продължи надолу. Спекулантите ще търгуват и евентуално връщане в тренда с цел към 362 долара.

Apple изглежда много по-добре като акция за дългосрочна инвестиция, въпреки че е с трилион долара капитализация. Но ако погледнем поведението на цената за последните пет месеца, се вижда една тенденция, която предвещава с добра степен на вероятност за спад на цента към 185 долара. Една краткосрочна корекция няма да застраши добрите перспективи пред компанията, включително силните позиции в 5G сегмента.

Акциите на Disney също не отразяват целия потенциал на компанията към стрийминг услугите и по-скоро сочат точно обратното – формира се връх, който при затваряне под 130 долара носи риск от загуби към 115-120 долара.

*Текстът е изготвен от Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още