IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco възстанови напълно производството си след атаките

Производството е достигнало това ниво на 25 септември и в момента е „малко“ по-голямо, посочи главният изпълнителен директор на звеното за търговия

10:25 | 01.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитската петролна компания Saudi Aramco възстанови напълно производството си след нападенията с дронове срещу нейни мощности на 14 септември. Компанията добива над 9,9 млн. барела дневно, съобщава Bloomberg.

Производството е достигнало това ниво на 25 септември и в момента е „малко“ по-голямо, посочи главният изпълнителен директор на звеното за търговия Ибрахим ал Буайнайн. Саудитска Арабия също така е успяла да възстанови и част от резервите си, допълни още той.

Нападенията от миналия месец подчертаха това колко крехка е глобалната верига на доставки, както и уязвимостта на индустрията, превърнала се в основна за Саудитска Арабия.

„Да, на 25-ти достигнахме тази цел на производство“, заяви Ал Буайнайн. „Ние произвеждаме в зависимост от пазара и в зависимост от капацитета, така че в действителност сме малко над тази стойност", заяви той. По думите му Aramco поддържа износ на суров петрол от около 7 млн. барела дневно и добива повече, отколкото преди нападенията, тъй като попълва резервите си.

Компанията съобщи по-рано, че е ангажирана със задоволяването на търсенето на петрол от всички свои клиенти и не е пропуснала договорена доставка.

Цените на петрола скочиха, след като няколко дрона, натоварени с експлозиви, атакуваха някои от най-големите централи за преработка на петрол в Саудитска Арабия, вследствие на което бяха блокирани 5% от глобалните доставки на „черно злато“.

Първоначално прогнозите на Ал Буайнайн прогнозираше, че атаките ще увеличат цената на петрола с 10 долара за барел. В първия ден на търговия след атаката стойността на сорта Брент скочи с 11,73 долара за барел, но оттогава насам се раздели с по-голяма част от този ръст. Това де дължи основно на бързото възстановяване на загубения капацитет на Aramco, като в същото време тревогите за търсенето в световен мащаб продължават да натежават върху поскъпването.  

Въпреки че в дните след инцидента Aramco трябваше да купува петрол, за да спази ангажиментите си за доставки и нуждите си в родината, по думите на Ал Буайнайн към момента компанията работи нормално и не се налагат допълнителни покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Някой, който има наблюдения над цената на бензина/дизела в България, може ли да сподели как се отрази това нещо тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още